Hur minskar vi ungdomsarbetslösheten?
26/8, 2010 kl. 10:09Under åtta veckor i våras drevs sajten Släpp in Framtiden, ett samarbetsprojekt mellan Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Arbetarbladet. Sajten, som handlade om de unga och jobben, lockade många besökare. De flesta inläggen handlade om arbetsmarknad, politik samt möjligheter och hinder för den som söker jobb. Men det kom också fram synpunkter som ”om ett företag börjar tumma på reglerna så gör alla andra det också” (SSU) eller ”bemanningsföretagen tvingar sina anställda att jobba 12-14 timmar om dagen (Ung Vänster).
Några inlägg:
Henrik, CUF: Om turordningen tas bort blir det lättare för unga att få jobb.
Ylva, Grön Ungdom (MP): Med grön omställning kan skapa flera jobb. Frågan är om vi kan konkurrera med u-länderna med sänkt lön.
Patrik, SSU: Vi behöver ändra på inställningen till utbildning i Gästrikland, det är en kulturfråga. Mer jobb till ungdomar om vi satsar mer på äldrevården och bygger nya lägenheter. Om LAS tas bort kommer företagen att säga upp folk godtyckligt.
Hampus, MUF: Ungdomsarbetslösheten har bara ökat med knappt två procent under lågkonjunkturen.
Steven, KDU: Vi behöver bryta den negativa jobbtrenden. LAS behöver förändras. RUT- och ROT-avdragen har inneburit 540 nya jobb i länet och måste behållas.
Rafael, Ung Vänster: Det går inte att sänka ingångslönerna med 50 procent. Ungdomar inom handeln har redan en tredjedel av normallönen.
Ylva, Grön ungdom: Den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar gav inga nya jobb men gjorde att McDonald’s ökade vinsten med 50 miljoner.
Steven, KDU: de tre första månaderna efter det att ungdomar går ut gymnasiet måste vi sätta in mer resurser för att ordna jobb.
Henrik, CUF: LAS låser också äldre som tvekar att byta jobb.
Matilda, Liberal Ungdom (Fp): Vi behöver mer entreprenörskap på skolschemat så att unga ser möjligheterna att starta eget. Alliansen vill satsa 15 miljoner för att höja studiebidragen, på lärlingsjobb. Vi vill göra det möjligt att kunna sänka ingångslönen med 50 procent, så är det bland annat i Danmark och Tyskland. Men i slutändan är det företagen som sätter lönerna.
Viktor, LO: Lägre lön för unga är diskriminerande, det skall vara lika lön för lika arbete. Ungdomarna skall inte behöva betala välfärden. Lärlingslön kan bara accepteras om man verkligen lär sig något. Om man har ett enkelt jobb, som att flytta en kula fram och tillbaka, skall det vara full lön.
Johan, CallUp: Vi har samma lön för alla, oavsett ålder. Det är prestationen som avgör.
Patrik, SSU: Man skall inte behöva konkurrera om jobben genom att sänka lönen. Om ett företag börjar tumma på reglerna så följer de andra efter för att inte förlora i konkurrensen.
Rafael, Ung Vänster: Bemanningsföretagen tvingar sina anställda att jobba 12-14 timmar om dagen.
Henrik, CUF: Ni rödgröna kommer med väldigt vilda slängar och Patrik på SSU påstår till och med att alla företagare är onda!
Steven, KDU: Det är bra om gymnasieungdomar arbetar parallellt med skolan så att de har arbetslivserfarenhet när de studerat färdigt. Välfärden kommer från företagen och därför behöver det bli lättare att starta företag.
Ylva, Grön ungdom: Samhällets mål skall inte vara att producera mer varor och prylar. RUT- och ROT-avdragen gynnar bara vissa grupper. Sänk momsen för tjänstesektorn.
Matilda, Liberal Ungdom: Klart att vi skall ha välfärd, men för att klara det måste alla som kan arbeta. Jag tycker ni rödgröna skall koncentrera er på er egen politik i stället för att hacka på Alliansen.
Rafael, Ung Vänster: Anställ fler läkare, sjuksköterskor, bygg järnvägar och nya bostäder. Alliansen har misslyckats med att skapa nya jobb. Klyftorna i samhället är större än någonsin
Hanna, egen företagare och studerande: Alla ungdomar säger att det vill ha jobb men många gör inget för att skaffa ett. Många unga som får jobb har dålig attityd och passar inte tider mm.
Anders, CallUp: Håller med om att det finns attitydproblem. Men alla jobb passar inte alla.
Arbetslös: Om man söker ett ”skitjobb” så blir man ofta ifrågasatt eftersom arbetsgivaren tycker att man har för hög utbildning för jobbet.
Patrik, SSU: Det är upp till var och en att välja väg, men alla ska ha samma möjligheter.
Steven, KDU: De flesta jobb ordnas genom informella kontakter och inte genom Arbetsförmedlingen. Sjukförsäkringen är obligatorisk och då borde A-kassan också vara det.
Matilda, Liberal Ungdom: Stämpling är ingen lösning för någon längre period. Man skall inte kunna planera för deltid genom att ”stämpla upp”.
Hampus, MUF: Bättre företagsklimat behövs, företagare måste få känna att de behövs.
Steven, KDU: Politiker kan inte ordna arbete, vi skall se till att det finns förutsättningar så att fler vågar satsa på egna idéer och starta företag.
Läs mer om Släpp in Framtiden: http://arbetarbladet.se/framtiden
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 5897
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.