Kenth Falkenström var med och startade upp den nya macken i Stocka 2009. På väg till Framtidsmötet 27 maj passade vi på att fråga Kent ur det har gått.
- Macken i Stocka har fungerat bra men vi har inte kommit upp i budget än, det fattas cirka 20 %. Men försäljningen ökar hela tiden. Januari var vår näst bästa månad hittills, mycket tack vare snöskotrarna. Juli förra året hade vi vår hittills bästa månad och då var det många turister. Jag hoppas att kommunen inser vilken potential vi har när det gäller besöksnäringen!
- När det blev känt vad vi gjort var det många som ringde och ville höra hur man startar en mack. Jag fick telefonsamtal från hela Sverige. Därför bildade jag ett konsultföretag för att kunna hjälpa folk att starta en ny mack när bensinbolagen lägger ner. I Jättendal är de på gång att starta en mack och vi har uppdrag och förfrågningar bland annat från Ystad, Sunnansjö, Vilhelmina och Korpilombolo. Mora kommun har också hört sig för och vill starta en sjömack vid Siljan för att serva båtägare.
- Det är bra att kraven mjukas upp så att småmackarna inte skall behöva investera i en särskild pump för biobränsle. Men det är två år för sent eftersom investeringen blir för stor så att många tvingats lägga ner. Macken i Jättendal har potential att nå upp till 1000 kbm, som är gränsen för biobränslekravet. Men de får väl stoppa försäljningen någon månad i slutet av året…
- För övrigt tycker jag att det måste tas krafttag på att minska alla administrativa pålagor som myndigheterna lägger på oss, ofta i onödan. Jag har en kompis som tänker starta en camping och han beräknar att minst 20 % av administrationen läggs på myndighetskraven. SCB jagar honom för statistikuppgifter som till stor del redan finns hos bland annat Skatteverket.
Vi önskar Kent lycka till med sitt nya företag och att han kan hjälpa många att starta en egen mack!