Island. Grekland. Portugal förväntas bli nästa land att kasta in den ekonomiska handduken. Börsen har hicka och regeringarna slår in åtgärdspaket för att lugna marknaden. Det börjar få bibliska proportioner som domedagen när haven färgas röda.
Vad händer härnäst? Kan du göra något åt den ekonomiska sits som världen sitter i?
Du kan göra två saker: Sitta still i båten och hoppas att det slutar gunga, eller ta årorna och ro mellan vågorna. Innan du tar beslutet behöver du göra egen research. Ge akt på vilka källor du lyssnar till. Massmedia vinklar budskap och kan ofta var svagt underbyggda. Ofta kommer ett tillrättaläggande eller dementi dagen efter. Har du då endast sett det ena budskapet blir det en vansklig grund att bygga beslut på. Välj dina källor!
Hur har det funkat historiskt sett?
Vi har sett många kriser komma och gå. Den stora depressionen på 30-talet varade i hela tio år! Det var 2:a världskriget som satte stopp för den. Den depressionen skapade fler miljonärer än vad som fanns före. Kriser kommer i cykler. Enligt ledande finansiella experter är tiden inne. 1971 var ett historiskt år då president Nixon tog bort guldmyntfoten. Det innebar att valutan,dollarn tappade sitt värde. Guldet som tidigare fanns i kassavalven och säkrade dollarns värde försvann. Där efter kopplade man dollarn till olja för att få kontroll. Ingen valuta i världen har någon som helst uppbackning i guld.
Pengar är ingenting och är därför lätt att manipulera. Nu behöver banker i Europa låna upp stora kapital. De kan inte låna av varandra utan måste söka andra vägar, av privatpersoner och företag. Det innebär att räntan höjs.
Det bästa är att vara proaktiv och förbereda för en nedgång i ekonomin. Att bara reagera blir aldrig långsiktigt. Titta på alternativa sparformer som fastigheter, guld och andra. En ränta på sparkontot blir ingen fet av. Fonder och värdepappersförvaltning är kostsamt och du lägger dina pengar i händerna på främlingar.
Skaffa dig mentorer som har rätt tänk. Kolla din banktjänsteman. Lever han/hon som den lär eller är det bara ännu en säljare. Gå med i ett nätverk eller forum. Det finns många på internet. Vill du ha fler tips, gå in på http://www.larsnyqvistlundin.se eller mejla mig på larsnlundin@gmail.com