- Det är nog första gången någonsin som Gävleborg toppar den här listan, säger Lars Beckman, regionchef på Svenskt Näringsliv.
300 företagare hade tillfrågats i enkäten och ungefär hälften svarade. De som svarade att de räknar med att öka sina investeringar det kommande halvåret var 39 procent fler än de som räknade med en minskning. Motsvarande siffra i Sverige totalt var 20 procent i undersökningen.
- Vi tolkar det så att industrin går bra även i de branscher som drabbades av finanskrisen, och det går dessutom bra även för storföretagen, sa Jonas Frycklund, ekonomiexpert på Svenskt Näringsliv.
Det är de stora exportföretagen som fått fart på hjulen enligt Frycklund. Det är också en av förklaringarna till optimismen i Gävleborg.
Det var lika positiv framtidstro när det gäller nyanställningar. 29 procent fler företagare i Gävleborg räknar med att anställa än de som räknar med minskad personalstyrka det närmsta halvåret. Företagarna räknar även med ökning av produktionen.
Men det finns moln på himlen. Om de rödgröna vinner valet räknar Svenskt Näringsliv med att det blir uppemot 50 000 färre jobb 2012 än om Alliansens poltik får råda. Av det svarar enbart avskaffandet av RUT-avdraget enligt beräkningarna 11 000 färre jobb. Tas dessutom jobbskatteavdraget bort kan det innebära att ytterligare 22 000 jobb försvinner. Högre arbetsgivaravgifter och högre A-kasseersättning hotar ytterligare 30 000 arbete.
- Tyvärr är det inget av blocken som talar om företagen, som är de som skall ordna de nya jobben, säger Jonas Frycklund.
Valet 2010 tycks bli en vågdelare för svenska företag. I den rödgröna vågskålen tuffare förutsättningar med bland annat införande av kilometerskatt medan det i Alliansens vågskål blir en fortsatt satsning på jobblinjen, något som av Svenskt Näringsliv uppfattas som nödvändig för en positiv utveckling av den svenska ekonomin.