Som Motorintresserad börjar det kännas som om den årliga showen på Elmiamässan i Jönköping är starten på motoråret. Mässan har stadigt växt och breddat sej och kunde i år stoltsera med fler fina byggen än någonsin. Från USA kom i år bland andra tv-kände Chip Foose med ett par av sina absolut finaste och mest berömda byggen. Chips storhet i branschen är nästan ofattbar, när köerna för att få hans autograf stundtals ringlar sej iväg genom större delen av mässhallen börjar man inse att åtskilliga svenskar följer hans bilbyggen i tv och tidningar.
En skön kontrast till de i och för sig imponerande amerikanska multidollarbyggaena är då att träffa på Gävlebon Janne Bodin och hans Dodge pickup från 1937 som valts till Årets Hotrod i Sverige 2009, och det till en byggkostnad som är en bråkdel av de amerikanska byggenas.
Årets tema var annars muskelbilar och muskler saknades verkligen inte. I sverige finns åtskilliga av de hästkraftstinna bilar som de stora tillverkarna i Amerika, i små serier spetsade sitt modellutbud med under sextio och sjuttiotalet. Det är en njutning att se fint renoverade Chevrolet Camaro, Pontiac GTO, Buick GSX, Plymouth Superbird och många andra toppmodeller bestyckade med enastående kraftfulla motorer.

I hall A, den så kallade Streetcarhallen hittar man mer motormuskler. Här hittar vi de något yngre utställarna och deras bilar. Här träffar vi på killarna och tjejerna från Gavleracing.se, i deras monter finns inte bara racingsimulator utan också Järvstabon Daniel Petterson och hans smakfullt modifierade Volvo V40. I samma monter står även Skutskärsbon Andreas Åbergs USA-byggda VW-bubbla, ett proffsigt rörramsbygge för dragracing. Lite längre bort i hallen huserar Team Duja med två bilar, Eric Palovaara från Sandviken med Vass och ovanlig Nissan Skyline och Marcus Pettersson från Årsunda med vråltrimmad BMW 325. På en annan plats i hallen står en rejält vässad och under det orörda skalet, brutalt ombyggd Opel Kadett som tillhör Patrik Tjernell från Hofors.
I ”Nostalgiahallen”, hall C hittar vi Woffe Pouzars fantastiskt fina Porsche Speedster 1957, också han från Gävle.

Efter att ha tillbringat hela Långfredagen med att titta på bilar och motorcyklar och dessutom fått några glimtar av tv-kändisarna från både svenska (Bosse Bildoktorn fanns förstås på plats) och amerikanska motorprogram så känns det härligt att på Annandag påsk läsa i resultatlistan att flera av Gästriklands motorentusiaster placerat sej i toppen.