För nionde gången samlades de utvalda företagen och organisatörerna på slottet i Gävle, där landshövding Barbro Holmberg tog emot. Flera av företagen har fått utmärkelsen tidigare, men det var också flera som var där för första gången.
Utvärderingen består dels av en ekonomisk analys av de företag som kvalificerat sig kompletterat med en genomgång av personalpolitik och kundvård. De senare kriterierna bedöms med hjälp av enkäter, som utförs av studenter på Högskolan i Gävle. Aktiv Revision svarar för den ekonomiska analysen.
Svenskt Näringsliv, Mellansvenska Handelskammaren, Högskolan i Gävle, Länsstyrelsen och kommunerna i Gästrikland deltar också i arbetet.
Lindströms Åkeri var med för första gången och ägaren Karl-Erik Lindström blev både stolt och förvånad när han kontaktades inför granskningen.
- Vi har också blivit utsedda till Trippel-A och Gasell, så det måste ju gå bra för oss, sa Karl-Erik Lindström.
Per Norling, Profilplåt i Järbo, tyckte det var roligt med uppskattningen.
Midroc, som representerades av Per Andersson, och Bernö Trädgårdscentrum har varit med förr.
- Det är väldigt positivt för oss och utmärkelsen är ju även ett bevis för att personalen gör ett bra jobb, sa Per Andersson. Vi har redan berättat om det i vår kundtidning.
- Det är femte gången för oss och det här är trevligt, även att träffa andra företagare, sa Lennart Holmgren på Bernö. Intervjuarna från högskolan var också trevliga och de får en verkligen att tänka till på hur man arbetar.
För Veronica Westling på Smaksak Present & Interiör, med butiker i Valbo Köpis och Östersund, deltog också för första gången.
- Vi jobbar hela tiden med att försöka förbättra oss så det här är ju ett kvitto på att vi lyckas med det, sa Veronica Westling.
När alla samlats på slottet hälsade landshövding Barbro Holmgren och skålade för alla framgångsrika företag i Gävleborg.
Mikael Johansson, Aktiv Revision, berättade att kriterierna för att få vara med i Utmärkelsen Framför är att företagen är aktiebolag med minst 4 miljoner i omsättning och minst 4 anställda samt att de funnits i minst 5 år.
Sen delade landshövding Barbro Holmgren ut diplomen med assistans av Anders Franck, Mellansvenska Handelskammaren.
Michael Norell, näringslivschef i Sandviken, var stolt över att 10 företag från Sandviken fått utmärkelsen.
- Det är bra att man visar upp bra exempel på välskötta företag, sa Helena Ribacke, näringslivschef i Gävle. Det är också bra att de befintliga företagen uppmärksammas.
De senaste fyra åren har de 50 företagarna tillsammans ökat sin omsättning från 1,8 till 3,6 miljarder. Antalet anställda har samtidigt ökat från 1 700 till 2 700!
- Tänk om alla företag i Gästrikland haft samma utveckling som de här företagen, då hade vi inte haft någon arbetslöshet här, sa Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv.
Kvällen avslutades med en god middag som slottets husfru Inger Dolk presiderade över. Det var också sista dagen på jobbet för Inger, som avtackades med blommor och en present.
Mats Rosén, Mattes Bröd i Ockelbo, fick äran att tacka för maten.
Kaffe och semla avslutade middagen.
- Det här var första gången för oss och det har varit jättekul, sa Mats Rosén. Studenterna som intervjuade oss var dessutom både duktiga och trevliga.
Nästa år firar Utmärkelsen Framför 10 år och det skall bli spännande att se hur det kommer att uppmärksammas.