Det är 10-årsjubileum för Framför (Framgångsrika Företag) och det har varit 10 år med ett ökande intresse för utmärkelsen. I februari bjuds de 50 bästa in till slottet i Gävle för att få motta ett diplom av landshövdingen. Det är fjärde gången som Barbro Holmberg står som värd för evenemanget.
- Utvecklingen i Gävleborg efter finanskrisen är som en ketchupeffekt, men det var en tuff tid, sa Barbro Holmberg. Nyföretagandet i Gävleborg har ökat med 29 %, vilket skall jämföras med hela Sverige som ökat 17 %.
Den här utvecklingen har också inneburit att många företag vill etablera sig i länet. Vilmas bröd scannade en radie på 25 mil runt Stockholm och fann tre lämpliga orter för en ny fabrik - alla i Gävleborg, Hofors, Sandviken och Bollnäs! Valet föll slutligen på Hofors, bland annat för att där fanns lämplig lokal och erfaret folk.
- Men det är ännu viktigare att de befintliga företagen känner tilltro och stöd från det offentliga, sa Barbro Holmberg.
Landshövding Barbro Holmberg passade också på att presentera vårt nya länsråd, Anna-Lena Österberg, som också var med på mötet.
Per-Arne Wikström, forskare på Högskolan i Gävle, har letat gemensamma nämnare som förklarar varför företag blir framgångsrika. Vad kännetecknar framgångsrika företag? Resultaten av forskningen presenterades på ett av seminarierna, mer om det i en separat artikel.
Det är kommunerna i Gästrikland, Svenskt Näringsliv, Aktiv Revision, Mellansvenska Handelskammaren, Länsstyrelsen Gävleborg och Högskolan i Gävle som utser de framgångsrikaste företagen i Gästrikland. Studenter på Högskolans ekonomiprogram intervjuar företagarna om hur de hanterar kunder, anställda och leverantörer. Sedan betygsätts deras svar och Mikael Johansson, Aktiv Revision, gör sedan en sammanvägning med de ekonomiska faktorerna innan de 50 främsta koras.
Mikael Johansson berättade att det finns cirka 3 000 aktiebolag i Gästrikland och 900 av dem uppfyller grundkriterierna för Framför: funnits i minst 5 år, omsättning minst 4 miljoner/år, minst 5 anställda. Dessutom skall företaget ha haft minst 5 år av försäljningsökning med minst bibehållen avkastning.
De företag som utsågs till Framför för 4 år sedan hade då en total omsättning på 2,1 miljarder och 1 500 anställda.
- Idag är deras totala omsättning 3,3 miljarder och de har 2 100 anställda, berättade Mikael Johansson.
Det lönar sig att vara framgångsrik!
Under de 10 år är det totalt 240 företag som nominerats till Framför och av dem har 160 nominerats mer än en gång.
Det skall bli spännande att se vilka som bjuds in till slottet i februari nästa år!