I år skiljer sig cirka 20000 par i Sverige från ett liv de en gång valt att leva med varandra. Skälen är många och varierande och många gånger till det bättre. På 70-talet ändrades lagstiftningen så att det blev lättare att skiljas och de åren, 1974-75 märktes en markant ökning. År 1900 skedde 405 skilsmässor. Samtidigt hade genomförts 31478 giftermål.
Det finns några viktiga tumregler som är viktiga och livsavgörande för var och en. Hur kärt och trovärdigt förhållandet än är så kan det dyka upp situationer där förberedelse har betydelse.

1.Se till att skriva ett avtal om era ägodelar. Är ni sambo så se till att tillskriva era tillgångar. Är ni gifta, skriv ett i alla fall. Det kan finnas personliga ägodelar eller tillgångar som ska skyddas. Här kommer också arv och vilka som har rätt till detta. Har ni särkullbarn är det särskilt viktigt att styra rätt i djungeln. Tag hjälp av jurist!

2.Har ni inget skrivet och skilsmässa är ett faktum, se till att ta hjälp var och en för sig av juridiskt kunnig person. Jag har sett flera fall där den ena parten tappat eller tvingats av tillgångar och dessutom hjälpa till att betala den andres skulder. VAR ALDRIG ENSAM!

3.Hjälp dig själv. Det finns ingen skam i att gå och prata med någon. Kommunikation är det sätt vi lättar våra bördor, får saker i nya perspektiv och förstå att förhålla sig till andra. Det finns terapeuter i kommunens försorg, socialtjänst och privata. Skilsmässa är en sorg och skall bearbetas.

4.Finns det barn i relationen ska de gå i andra hand. Med det menas, du först. Mår du bra mår barnen bra. Kommunikationen och relationen med den andre föräldern är det som påverkar barnet mest. Det krävs oavsett ni bor under samma tak eller är skiljda. Det kan uppfattas som ännu viktigare vid separerat boende. Barnet kan också behöva träffa andra barn i samma situation och få känna att det finns fler och att det är okej att vara det.

5.Pengar. Det är roten till allt ont, lyder en gammal sanning. Tyvärr kan det förvärra förhållandet och skapa konflikter och avundsjuka. Underhållsstöd kan upplevas som att den ene föräldern betalar bort sitt ansvar. Det finns exempel på föräldrar som har löst vården av barnet utan underhåll och har gjort det behovsanpassat. Bägge föräldrar ser till att tillgodose barnets behov. Utgå från att barnets rättigheter att umgås med bägge föräldrar. Du som förälder har bara skyldigheter.

Det är viktigt att komma ihåg att separation betyder att du och din partner fortfarande har en relation. Ni bor på olika håll och går vidare med era liv, men har ett åtagande till varandra. Hur du går vidare är ditt val. Det du varit med om har blivit erfarenheter som du stärkts av och du kommer att göra nya prioriteringar. Ett sätt att växa som människa är att omge sig med personer som du ser upp till och har den kunskapen eller de färdigheter du vill ha.