Den största delen av brottsligheten är lokal eller nationell till sin karaktär och bekämpas bäst av medlemsländernas poliskårer. Det finns emellertid även en grov organiserad brottslighet som sträcker sig över de enskilda nationsgränserna. Det rör till exempel handel med människor, narkotika eller illegala vapen, utpressning, ekonomiska brott och penningtvätt. Ofta är det samma brottsnätverk som ägnar sig åt olika typer av brottslighet beroende på vad som är mest lönsamt för tillfället.

För att bekämpa den grova organiserade brottsligheten behövs ett kraftfullt och gränsöverskridande rättsligt samarbete. Inom EU finns idag ett välfungerande samarbete att bygga vidare på. Trots att unionen har kommit långt på flera viktiga områden finns det fortfarande brister som kan åtgärdas och områden där vi kan bli effektivare.

Ett effektivt informationsutbyte och en nära samverkan mellan myndigheterna i EU:s medlemsländer är nyckelfaktorer för att kunna bekämpa de kriminella nätverken. När brottslingarna kan röra sig fritt över nationsgränserna krävs att också polisen och åklagarna i olika länder kan samarbeta utan att tyngas ned av onödig byråkrati. Därför vill vi moderater förbättra utbytet av information mellan medlemsländerna. Det kan till exempel handla om att försöka identifiera ett DNA-spår som har påträffats vid en mordplats eller undersöka om en misstänkt person också förekommer i utredningar i andra medlemsländer.

Vi vill också utveckla polisens möjlighet att ta hjälp av andra länders polis, till exempel för att utreda gränsöverskridande brottslighet. Ett annat viktigt arbete är jakten på intäkter från kriminell verksamhet och bekämpandet av internationell ekonomisk brottslighet. Genom ett väl utbyggt samarbete kan undangömda tillgångar spåras upp och förverkas. Vi vill även att fler brottslingar ska avtjäna sina straff i sina hemländer genom att föra över medborgare i andra EU-länder till sina hemländer för att avtjäna straffet där.

Det Europeiska samarbetet möjliggör för ett gränsöverskridande polissamarbete. Det är viktigt med tanke på de nya hot som utmanar. Terrorbekämpning, människohandel, narkotikahandel och organiserad brottslighet bekämpas bäst genom gemensamma insatser över gränserna. Vi moderater kommer att fortsätta att arbeta för att utveckla detta samarbete och hoppas på din röst i valet till Europaparlamentet den 7 juni!


Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län