EU är viktigt för företagen
6/5, 2009 kl. 08:56Den inre marknaden är en av EU:s största succéer och kärnan i det europeiska samarbetet. Den innebär att det inte ska finnas några gränser för varor, tjänster, kapital och människor att röra sig mellan länder inom unionen. Utvecklingen av den fria handeln har på ett avgörande sätt bidragit till tillväxt, välstånd och säkerhet i Europeiska unionen. Principerna om den fria rörligheten antogs för drygt ett halvt sekel sedan och är fortfarande, och kommer även i framtiden att vara, grundläggande för EU-samarbetet.
En annan avgörande förutsättning för att svenska företag ska kunna växa och skapa jobb är tillgången till en stor europeisk marknad med 500 miljoner konsumenter. En styrka i EU-medlemskapet ligger just i de gemensamma lösningarna det vill säga den gemensamma lagstiftningen. För att minimera onödiga hinder är det viktigt att nå väsentliga överenskommelser som är viktiga att respektera inom EU. På så vis kommer vi lättare att kunna integrera våra ekonomier och i nästa steg att länka ihop den inre marknaden med länder utanför EU.
Men trots att den fria rörligheten är en grundpelare så finns det fortfarande en del hinder. Enskilda länder, branschorganisationer eller företag kan ställa upp krav som i praktiken gör det svårt för svenska leverantörer av varor eller tjänster att kunna konkurrera eller för andra att komma hit. Det finns exempel på hur yrkeschaufförer från ett annat EU-land inte kan ta körkort för tung trafik i Sverige innan de kan språket eller på hur byggnadsarbetare från andra EU-länder som inte har svenskt yrkesbevis får lägre lön. Sådana diskriminerande hinder drabbar främst småföretagare och enskilda människor, som inte har tillgång till staber av jurister. Att riva dessa hinder kräver inte bara att EG-domstolen agerar utan även att politiker på alla nivåer driver på för att få bort dem. Det borde vara lika enkelt och självklart att tjänster kan röra sig som att varor och kapital kan göra det.
En tjänsteutövare som följer lagar och regler hemma hos sig ska inte behöva mötas av byråkrati i en annan EU-nämnd. Vi moderater har under alla år som Sverige varit medlem i EU arbetat för att förenkla villkoren för företagande, göra lagarna mer begripliga och skapa ömsesidiga erkännanden av nationella regler. Genom att minska regelbördan och skära bort onödigt krångel läggs grunden för ökad konkurrens och en bättre fungerande inre marknad med nya arbetstillfällen. En effektiv inre marknad måste på bästa möjliga sätt tillgodose de behov som våra företag har för att kunna konkurrera och växa. Det handlar även om att säkerställa en mer central plats för den inre marknaden när vi skapar en övergripande politik för hållbar tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft i EU.
Vi moderater har medverkat till att stärka den inre marknaden väsentligt. Det handlar bland annat om tjänstedirektivet och nya avregleringar av exempelvis post- och telesektorn. Till exempel har vi arbetat inom Europaparlamentet för att öppna hela den europeiska telekommarknaden för konkurrens. Samtidigt återstår det många viktiga utmaningar att hantera. Det finns fortfarande problem vad gäller till exempel konkurrenshinder och monopol som snedvrider konkurrensen samt hämmar utvecklingen. Därför fortsätter ansträngningarna för att utvidga den inre marknaden till nya områden.
Tomas Tobé
Ordförande Gävlemoderaterna
Ewa Stenberg Jäderberg
Vice ordförande Gävlemoderaterna
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 4114
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.