Förhandlingar och diskussioner har pågått under en längre tid inom Alliansen för att försöka hitta en gemensam möjlighet att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige.
Alliansen lägger nu fram ett gemensamt förslag, vilket innebär att man föreslår att en lagstiftning skall arbetas fram och som gör gårdsförsäljning möjlig. Av förslaget framgår förutsättning för att detta skall kunna genomföras är att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan bibehållas. Eftersom Sverigedemokraterna yrkat bifall till Alliansens förslag finns nu för första gången en majoritet i Sveriges riksdag för att införa gårdsförsäljning.
- I Gävleborg har det vuxit fram och växer fram många spännande företag som kommer att gynnas av den kommande gårdsförsäljningen av öl och vin, säger riksdagsledamot Lars Beckman (M) i en kommentar till beslutet. Mikrobryggerierna av öl kommer att utvecklas än mer och man kan också se framför sig att vi kommer att få vinproducenter i Gävleborg med gårdsförsäljning.
Det är mycket glädjande för många svenskar att man hittat en väg att i samförstånd kunna lösa den här frågan inom Alliansen.
- Det kan komma att betyda mycket för landsbygden och skapa många nya arbetstillfällen inom allt från produktion till turism, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), Moderaternas socialpolitiska talesperson. För oss Moderater har småföretagarna alltid varit viktiga och med det här förslaget kan vi underlätta för att ge många småföretag nya möjligheter.
Beslutet visar också att Allianspartierna kan komma överens och även i frågor där man tidigare kunnat uppfatta som svårlösta.
– En lagseger för oss Allianspolitiken och kan innebära ett stort steg framåt för landsbygden eftersom det ger helt nya möjligheter att utveckla gårdsförsäljningen av öl och vin, säger Sten Bergheden (M), Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson. Det kommer att kunna innebära många nya jobb på landsbygden, inom både produktion och besöksnäring.
Beslut i frågan kommer tas i riksdagen den 26 april 2018.

För mer information, kontakta:
Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson. Telefon: 070-818 25 16
Sten Bergheden, Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson. Telefon: 070-357 47 54
Lars Beckman, Riksdagsledamot (M) för Gävleborg. Telefon: 070-3613696