Det lägger grunden för ett Sverige som står starkt när ekonomin tar fart. Vi tänker inte ge oss innan alla som kan och vill arbeta också ges möjlighet att få ett jobb. Arbete ger människor möjlighet till egen lön, arbetsgemenskap och möjlighet att forma den egna vardagen. Arbete är grunden för vår gemensamma välfärd.


Osäkerhet kräver ansvar
Sverige är nu på väg ur krisen. Återhämtningen är dock bräcklig och kräver fortsatt ansvarstagande. Sverige har inte råd med några experiment i det här läget. Att genomföra omfattande och ofinansierade utgiftsökningar skulle snabbt kunna urholka ekonomin. De som drabbas värst om man slarvar med ekonomin är nämligen de mest utsatta – de som bäst behöver en väl fungerande barnomsorg, skola eller sjukvård och de som är beroende av att trygghetssystemen fungerar vid sjukdom eller arbetslöshet. Rösta på ett regeringsalternativ som inte kommer att kompromissa om ansvaret för de offentliga finanserna – rösta på Alliansen.


Det ska löna sig att arbeta
Sverige ska vara ett land där det lönar sig att arbeta. Med jobbskatteavdraget som Alliansen infört har t ex ett vårdbiträde fått sänkt skatt med nästan 1 500 kronor per månad, en metallarbetare med nästan 1 700 kronor och en sjuksköterska med närmare 1 750 kronor. För undersköterskan innebär jobbskatteavdraget en hel extra månadslön efter skatt varje år. Sänkta inkomstskatter, för framför allt låg- och medelinkomsttagare, minskar utanförskapet, ökar sysselsättningen och gör företagande mer attraktivt.

När ekonomin tillåter vill därför Alliansen och Moderaterna fortsätta att sänka skatten för främst låg- och medelinkomsttagare i form av ett femte steg i jobbskatteavdraget. När det lönar sig att arbeta vill fler arbeta och då stiger sysselsättningen. Det ökar svensk ekonomis möjligheter att växa långsiktigt. Sänkta skatter ökar dessutom människors makt över den egna vardagen. Rösta på ett regeringsalternativ som vill att det ska löna sig att arbeta – rösta på Alliansen.


Alliansen utvecklar välfärden
Under den gångna mandatperioden har Alliansregeringen genomfört många reformer för höjd kvalitet, mer valfrihet och ökad tillgänglighet i den svenska välfärden. Viktiga steg har tagits för en skola som bättre ser varje elev, en säker vård utan köer och en värdig och trygg omsorg. Den moderatledda Alliansregeringen har samtidigt värnat välfärden i krisen. Då andra länder tvingats till stora nedskärningar har vi tack vare en ansvarsfull politik kunnat tillföra välfärden historiskt höga tillskott. Alliansen är beredd att fortsätta ta ansvar för och utveckla den svenska välfärden.

En utvecklad välfärd är för Alliansen en fråga om rättvisa. Alla barn och unga ska ges en bra start i livet. Det kräver en familjepolitik för valfrihet och en skola som ger kunskaper och möjlighet för alla elever att utvecklas. Bostadsort, kön eller tjockleken på plånboken ska inte spela någon roll när vi behöver vård och omsorg.

Genom att prioritera välfärdens verksamheter vill vi skapa förutsättningar för alla, oavsett livsvillkor, att forma sina liv. Genom att stödja dem som särskilt drabbats av krisen håller vi ihop Sverige.


Sverige behöver en politik för fler jobb
Nu har Alliansen presenterat sitt valmanifest. Det sätter jobben först och tar ansvar för Sveriges ekonomi. En politik för fler jobb är huvuduppdraget även under nästa mandatperiod.

Det är ingen slump att valmanifestet heter ”Jobbmanifestet” och innehåller en offensiv, ansvarsfull och tydlig jobbpolitik för kommande mandatperiod. Jobben – den fråga där Sahlin och vänsterpartierna har lämnat walk over – är valets viktigaste fråga. Fler människor måste få komma in på arbetsmarknaden och känna glädjen av arbetskamrater och att stå på egna ben. Den sysselsättningsuppgång som vi nu ser måste vårdas och förstärkas.

Politiken är här helt avgörande. Med rätt politik blir jobben fler, med fel politik bryts den uppgång vi ser och arbetslösheten blir permanent. Sverige har i det här läget inte råd med Sahlin och Ohlys vänsterpolitik som har gett upp kampen för fler jobb.
Anders Jämthagen (M)