Eftersom reglerna är kopplade till ett typgodkännande exkluderas gamla kaminer och vedspisar, även om de skulle uppfylla liknande prestanda som nya typgodkända rumsvärmare. Den nya regleringen bygger på EU:s ekodesigndirektiv. Regeringen har dock valt att gå ett stort steg längre och har verkat för att även begagnatmarknaden av vedspisar och braskaminer kommer att omfattas av de nya utsläppskraven.
- Det här innebär att det i princip blir omöjligt att åter- och nyinstallera begagnade vedspisar och braskaminer, säger Lars Beckman (M), riksdagsledamot i civilutskottet. Det är obegripligt varför det här regelverket har tagits fram på uppdrag av mp/s-regeringen.
Regeringen tänkte först införa en skrotningspremie för begagnade rumsvärmare till en kostnad på nästan fem miljarder kronor. Det förslaget drogs tillbaka efter att kritiken blev för hård. Men förbudet att åter- och nyinstallera begagnade rumsvärmare ligger kvar. Alliansen agerar nu tillsammans i riksdagens civilutskott för att stoppa regeringens förbud genom ett så kallat utskottsinitiativ.
- Regeringens förbudsiver har gått för långt och ur beredskapssynpunkt skulle det vara önskvärt att fler skaffar vedspisar och braskaminer, avslutar Lars Beckman.
Notera att befintliga vedspisar och braskaminer kan fortsätta att användas så länge de inte flyttas eller återanvänds-

För mer information kontakta Lars Beckman 070 361 36 96