Den anrika familjen Ahlgren har också inrättat en donationsfond för Gävleborg till familjens minne. Anita och Robert Ahlgren testamenterade medel till fonden som ska främja internationell handel – en inriktning helt i familjeföretaget Ahlgrens anda – och det sammanlagda värdet blir ca 40 miljoner kronor. Ove Anonsen är ordförande i donationsfondens styrelse och före detta koncernchef för Ahlgrens och senare Leaf.
- Det här blir en av regionens större fonder, säger Ove Anonsen. Fonden ska vara till för mottagare som tänker innovativt, annorlunda och för nya oförutsedda sammanhang.
Det är en anda som alltid varit stark inom familjen Ahlgren och som man med hjälp av fonden ville premiera och uppmuntra.
Donationsfonden kan exempelvis stödja en bra idé när man inte har möjlighet att kartlägga den tänkta marknaden på egen hand. Andra exempel är bidrag till åtgärder för att
sprida information, kostnader för etablering, företagsförvärv, marknadsundersökningar mm. Eller för att delta i mässor, studiebesök eller utbildning kan också stödjas av fonden.
Under år 2014 kommer fonden att dela ut sina första ekonomiska bidrag. Ansökningar från hela Gävleborgs län kan lämnas in till och med den 31 oktober och som sedan ska behandlas av styrelsen. I år har fonden ungefär 1,5 miljoner kronor att dela ut men Ove Anonsen tror att det kan bli betydligt mer kommande år.
- Det är en bra möjlighet för kreativa och idérika människor att få hjälp att förverkliga sina drömmar, säger Ove Anonsen. För de som lyckas med det blir det också bra för Gävleborg!