En politisk karriär
Född och uppvuxen på Brynäs började Helene Åkerlind studera på Polhemskolans tekniska linje i Gävle. Som 18-åring flyttade hon till Malmö och fortsatte sedan till Halmstad innan hon tog studenten. När hon sedan började som förbundsorförande för Elevorganisationen i Sverige hamnade hon i Stockholm.

Några år senare lockades hon att återvända till Gävle och 25 år gammal blev hon partiombudsman för Socialdemokraterna. Därefter arbetade hon som politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet och senare tog hon utmaningen som ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden.
– Jag tog många diskussioner och ville förändra väldigt mycket samtidigt. Jag, Ann Hedbom och några män som inte vågade stå upp för det senare, gjorde en alternativ budget där vi ville bygga hängrännor istället för stuprör mellan de olika nämnderna. Vi fick oppositionen att rösta med oss men det hela slutade i katastrof!

Ett stort stöd för Helene under den politiska tiden var Bengt-Åke Gustavsson, tidigare kassör för Socialdemokraterna i Gävle. Då han själv var ung när han gick in i politiken hade han en förståelse för hennes frustration.
– Han har fortsatt som politiker av det gamla slaget och gör inte saker för egen vinning utan tror fortfarande på att man tillsammans kan förändra och göra skillnad.

Strax efter valet 2002 blev både Helene och Ann utfrysta från Socialdemokraterna och Helene lämnade fullmäktige och gick ur partiet.
– Jag tror fortfarande att vi var rätt ute men kanske för tidigt! Ett tag trodde vi inte att vi skulle behöva sluta på grund av det. De använde oss väldigt mycket under slutet av valåret, såg till att vi fick prata och visade att de stöttade oss även fast vi inte fick igenom vårt förslag. Men så fort valet var avgjort så tog de bort oss.

Efter valet bytte Helene inriktning och jobbade som utbildare och säljare för ett utbildningsföretag i Stockholm.
– Det var jätteskönt att komma ifrån Gävle och jobba över hela Sverige där ingen kände mig och jag inte behövde prata politik utan kunde prata om skola och läromedel. Jag blev kvar i fyra års tid innan jag blev regionchef för Ung Företagsamhet här i Gävle.

Som ny ställdes Helene direkt inför en stor utmaning då ekonomin var bristfärdig. På ett halvår behövde hon få in pengar till organisationen för att undvika personalnedskärningar. Idag har hon lyckats vända det och Ung Företagsamhet i Gävleborg står stabilare än någonsin. Faktum är att regionen Gävleborg varit rankad bäst i Sverige, vad det gäller andelen unga företagare av en årskull, fyra år i rad.

Helene har en positiv syn på regionens näringsliv och menar att det finns enorma möjligheter med så många företag. De stabila, gedigna uppbyggda företagen ger en trygg grund. Men framförallt vill hon framhäva att det finns många moderna, nya företag som inte lyfts fram tillräckligt, exempelvis Esri Sverige och Interlan.
– Vi kan vara stolt över blandningen som vi har i vårt län. Det som är problemet är att vi har en förmåga att inte vara stolta över det vi har utan att vi istället gör oss mindre än vad vi är. Vi pratar tyvärr gärna om det vi är sämst på istället för det som är bra.

En riktig hockeymorsa
Helenes största stolthet är sönerna Filip och Emil som hon har tillsammans med maken Pär. Modersinstinkterna fanns redan som barn och en bild visar Helene med dockan i famnen och barndomsidolen Pippi Långstrump i bakgrunden.
– Idag har jag blivit en riktig hockeymorsa. Då är det bra att man har lite gamla erfarenheter från Pigalle så man klarar av att sköta kiosken emellanåt.

På fritiden tar Helene gärna med sig familjen ut till hennes föräldrars sommarstugor i Högbacka, fyra mil norr om Gävle. En lugn plats med 50 meter till närmsta sandstrand, en skön tillflyktsort som besöks flitigt.
– Vi brukade anordna simskoleundervisning för barnen i Högbackasjön och hittade även på massor av tokigheter. Men det var kanske mer förut, det är lite svårt idag att få med sig en 17-åring!

Som barnkär mamma visar det sig att Helene har en del dolda talanger när det kommer till att arrangera barnkalas. Hon äger flera böcker om ansiktsmålning och enligt henne själv så är hon dessutom riktigt bra på det.
– Det är nog det inre barnet i mig som håller kvar. När barnen var yngre och fyllde år hade vi alltid kalas med olika teman som Batman, Stjärnornas Krig eller pirat-tema. Jag är bäst på ansiktsmålningar som liknar Spindelmannen.

Tillbaka i politiken
Efter flera år och många inviter valde Helene tidigare i år att gå med i Folkpartiet. Hennes intresse och engagemang för politiken började redan som tonåring och har alltid tagit upp mycket av hennes tid.
– Människor som har ett så stort politiskt intresse som jag har är ju faktiskt rätt onormala. Vi är ganska knäppa och alla runt omkring är ganska normala. Så det finns ingen att diskutera med. Jag ser ju arbetet bakom det som händer inom politiken på ett annat sätt. Min man är inte ett dugg intresserad och kunde inte bry sig mindre! Då vill man gärna ha någon att diskutera med som är lika tokig som en själv och tyvärr finns det ju ingen väg tillbaka för mig till Socialdemokraterna.
Helene menar att Folkpartiet har bra idéer men för att gå med i ett politiskt parti behöver man inte dela alla deras åsikter. Hennes avsikt är att delta på medlemsmöten och diskutera politik.
– Det som gör att jag är hemskt stolt över att vara Folkpartist är deras integrationspolitik, något som Socialdemokraterna haft det svårt med. Jag kommer att vara en aktiv medlem i föreningen men inte ha förtroendeuppdrag som att sitta i kommunfullmäktige eller några nämnder.

Som regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg under sex år har Helene hunnit med att utveckla och arbeta fram många nya framgångsrika projekt. Redan den 8 maj startar det nya UF-året och detta år inleds med en nyhet.
– Vi har väldigt många innovationer som tyvärr visas för tidigt och som UF-företagen inte hinner få patent på. Därför ska vi börja med ett helt nytt innovationskoncept, unikt för regionen, som innebär att man får hjälp och stöd på ett annat sätt än tidigare.
Strax därefter åker Helene till SM i UF-företagande som hålls den 14-15 maj i Älvsjö. Med över 1100 elever i regionen är det svårt att följa alla men de 33 som i år åker till SM får Helene en chans att följa bättre.
– Det är en jättekul resa att göra med dem och att se hur de växer med uppdragen. Från att vara vilsna tonåringar till att bli slipade affärsmänniskor. Det gör resan mödan värd, säger Helene och skrattar.