Vera Nilsson och Albin Amelin är två mycket viktiga konstnärer under 1900-talet. Båda fann snabbt en egen och personlig stil i sitt måleri, och vägrade att följa trender och skolor. Deras brinnande samhällsengagemang driver dem båda till oväntade motivval, ett slags mänskliga landskap. I sin konst tar de upp ämnen som rasism, spanska inbördeskriget, kvinnornas och arbetarnas situationer.

Nilsson och Amelin kände och respekterade varandra som konstnärer och insåg den andres storhet. De besökte gärna varandras utställningar. Den skolade Vera Nilsson och autodidakten Albin Amelin blev båda medlemmar i konstnärsföreningen Färg och Form 1932 där de även ställde ut tillsammans.

Denna utställning vill ge en bredare och tydligare bild av två betydande konstnärskap som permanent är representerade i museets samling. Deras motivval och humanism är lika aktuell idag som under 1920-1940-talen. I utställningen visas flera inlånade målningar som inte figurerat i utställningssammanhang på mycket länge. Flera privata verk är aldrig tidigare visade. Missa inte detta tillfälle att uppleva två stora konstnärer som målade för livet.