Ulf Ivar - ständigt aktuell
27/9, 2008 kl. 23:59Han säger att han plockar russinen ur kakan när det gäller Gästriklands historia och att han är journalist och inte forskare, trots det eller snarare tack var det har Ulf Ivar Nilsson skrivit 23 böcker. Den 24:e kommer ut nu i september – lagom till bokmässan.
Hans allra senaste bok kommer ut den 23 september, den heter Krokodilen som försvann och andra historier från Gästrikland.
– Man kan ju fråga sig varför boken heter Krokodilen som försvann. Det beror på att en av historierna i boken handlar om en krokodil som försvann i Skutskär och sedan fångades in av en Folkparksvaktmästare. Det är inte den mest spännande historien i boken, men jag hade ett så bra foto av vaktmästaren när han håller krokodilen som jag ville ha på omslaget därav titel, säger Ulf Ivar och skrattar.
Smått fantastiska
Precis som i många av sina andra böcker berättar Ulf Ivar smått fantastiska, men alldeles sanna historier. Alla skrivna på hans fängslade och samma gång lättsamma vis. Och just det att kunna förmedla historia på ett lättsamt sätt är Ulf Ivars styrka. Att skriva underhållande är en konst och Ulf Ivar är noga med att poängtera att han faktiskt är journalist och inte forskare.
– Jag vill att historierna ska var spännande och underhållande, men jag är väldigt noga med att det jag skriver är rätt. Jag kan hålla på väldigt länge och forska om en historia, men upptäcker jag att den inte håller så publicerar jag den inte, säger Ulf Ivar som i snitt lägger ned tre dagar på varje historia
367 historiska berättelser med anknytning till Gästrikland har det blivit och fler kommer det med all säkerhet att bli.
– ¬Jag har lärt mig nu att skriva ner alla sidoskott som jag hittar när jag forskar om mina historier. De anteckningarna innehåller fler oskrivna gästrikehistorier än de jag redan har skrivit.
Förbryllande fakta
Förutom böckerna om Gästrikland har Ulf Ivar också gett ut ett antal böcker på förlaget Semic, böcker med roliga eller förbryllande fakta.
Sex av böckerna utgivna på Semic har sålt i mer än 20 00 exemplar. Som till exempel: Allt som du trodde du visste men som faktiskt är alldeles FEL. Den har hittills sålt i 25 793 exemplar. En mycket hög siffra med svenska mått mätt.
Ulf Ivar är förstås medlem i författarförbundet, de två böcker man måste ha skrivit för att var med där har han passerat med råge.
Men varken författare eller journalist fanns bland drömyrkena när han växte upp.
– När jag var i tonåren hade jag en halvt hemlig dröm om att bli journalist, men jag var mer intresserad av att teckna - att rita gubbar, berättar Ulf Ivar som föddes i Bollnäs 1946.
Ingen av hans föräldrar var intresserade av att skriva eller teckna så var den ådran kommer ifrån vet han inte.
– Min pappa jobbade vid järnvägen och läste deckare, min mamma var hemmafru och brukade ta med mig till biblioteket.
I tonåren blev tecknandet det stora intresset och då föddes tanken på att kanske kunna sälja sina gubbar till någon tidning.
– Jag gick på darrande ben upp på Arbetarbladet och visade mina teckningar, berättar Ulf Ivar.
Ett jättetråkigt jobb
Trots att han själv beskriver teckningarna som mediokra tyckte redaktören att de var så pass bra att de blev publicerade i tidningen. Men Ulf Ivar kunde inte försörja sig på sina gubbar istället började han arbeta på ett försäkringsbolag.
– Det var ett jättetråkigt jobb, jag trivdes inte alls. Men så fick jag för mig att jag skulle blir journalist. Det trots att jag inte hade någon utbildning och inte hade skrivit i någon tidning tidigare.
Ulf Ivar gick upp Gävle-Dalabygden, nuvarande Gästriklands Tidning och presenterade sig och frågade om det fanns något jobb. Det fanns det och under en kortare period arbetade hans om frilans åt tidningen. Nu hade självförtroendet växt så pass mycket att han vågade återvända till Arbetarbladet, den här gången för att höra om de behövde en journalist. Det gjorde de inte - just då. Istället fick Ulf Ivar arbete på den lilla veckotidningen Skaraborgsbygden. Men där blev han inte någon längre period eftersom Arbetarbladet hörde av sig och undrade om han var intresserad av att arbeta som reporter på deras lokalredaktion i Tierp.
– Det tyckte jag lät jättebra, trots att jag aldrig varit i Tierp tidigare, berättar Ulf Ivar och skrattar.
Nya utmaningar väntade
Efter Tierp blev det Arbetarbladet i Sandviken två år och sedan till slut redaktionen i Gävle, den som Ulf Ivar hade haft som mål från början.¬ Där blev han senare redaktör för lördagsbilagan AB Lördag, men nya utmaningar väntade runt hörnet.
– Jag sa upp mig och fick jobb på tidningen Z som drevs av Stenbeckkoncernen. Det var en helt ny värld för mig. Tidningen var fräck och orädd och jag gillade den väldigt mycket.
I tre år jobbade Ulf Ivar på Z, men när upplagan började sjunka bestämde ledningen sig för att göra om den till den datatidning och då hoppade Ulf Ivar av.
¬– Jag lämnade det sjunkande skeppet, säger Ulf Ivar som fick erbjudande om att börja jobba på Arbetarbladet igen.
– ¬Men det kändes som om jag skulle vara tillbaka på ruta ett om jag tackade ja, därför startade jag istället medieföretaget Ulf Ivar Nilsson AB. Det har jag drivit sedan dess, med mig som enda anställd.
Historiska berättelser
Ulf Ivar började frilansa och eftersom han alltid varit intresserad av historia började han skriva historiska berättelser för Arbetarbladet.
¬– Det var kuriosa, historiska grejer med en knorr, säger han.
Att det skulle finnas så mycket lokalhistoria att skriva om anade han inte när han började. Ju mer han grävde ju mer historier hittade han.
– ¬Jag ställer fyra krav på det jag berättar: Det ska vara sant, intressant, relevant och elegant. Med det sista menar jag att texten ska vara välformulerad.
Ulf Ivars berättelser samlades så småningom ihop i en bok, den sålde, som han själv uttrycker det skapligt. Efter det har det blivit ett antal till. Men Ulf Ivar har inte bara gett ut böcker med korta historiska berättelser och häpnadsväckande fakta han har också skrivit den 420-sidor tjocka boken Gävle på 1800-talet liksom Njutningarnas Gävle som handlar om allt gott som tillverkats i kommunen.
Diversearbetare i mediebranschen
Även om Ulf Ivar själv tycker det är diskuterbart vad man ärver och vad som handlar om uppmuntran har båda hans barn gått i hans fotspår.
Dottern Ulrika bor i Stockholm arbetar som journalist och sonen Fredrik bor i Gävle och är gymnasielärare, men medverkar varje vecka med en krönika i Gefle Dagblad.
Själv kallar han sig diversearbetare i mediebranschen eftersom han kan skriva såväl journalist som skämttecknare och författare på visitkortet
Fast allra mest stolt är Ulf Ivar över sina gubbar, inte själva teckningarna utan pratbubblorna. I en enda pratbubbla finns essens av en aktuell debatt eller diskussion.
– Teckningarna är bara schabloner, roliga gubbar, men i pratbubblorna har jag smält ihop en åsikt till en enda replik. Det är skönlitterärt - pratbubblorna är som korta dikter. Det är dem jag värderar högst, tillägger han.
Camilla Lagerqvist
Fakta:
Namn: Ulf Ivar Nilsson
Yrke: Journalist, författare och skämttecknare
Familj: Hustrun Gun-Britt, dottern Ulrika, sonen Fredrik och tre barnbarn
Bor: Gävle
Hobby: Mitt yrke är min hobby.
3 000:- exkl. moms
Antal tecken i artikeln: 9291
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.