Det gamla är det nya! Klassiska, romantiska växter gör comeback, helt i linje med retrotrenden som blommar överallt. Dessutom kommer den asiatiska trädgården starkt, med inslag av gräs, grus, bambu och mossa.

Det blir populärt att återanvända material och hitta nya kreativa lösningar – som att odla i papperskorgar, tunnor och byttor. För att det ska växa så det knakar både idag och i morgon, gäller det att tänka på framtiden redan nu och börja använda sig av miljövänliga lösningar, helst utan kemikalier.

Blanda och mixa! Odla grönsaker och blommor tillsammans. Nyttja det utrymme du har, s.k. vertikal odling.

Företag satsar alltmer på välkomnande entréer som ska förstärka identiteten, på samma sätt som en logotyp eller färg gör. I Gävle har exempelvis Gevaliafabriken, Strömsbro respektive Andersbergs hälsocentral och Landstingsledningskontoret helt eller delvis fått nya, grönskande entréer. På Kaplansgatan har en trist refug förvandlats till en vacker perennplantering.

Fler nyttjar RUT-avdraget för trädgårdstjänster. En god idé är att under hösten och vintern ta hjälp med utformning eller omstrukturering av trädgården – då finns tid att planera och sätta ett datum att se fram emot, när vårkänslorna börjar spira igen!


Tre snabba tips inför hösten

* Plantera vårlökarna.
* Beskär stenfrukt som plommon och körsbär efter skörd.
* Låt gräsmattan vara lite längre efter sista klippningen, då klarar den vintern bättre.

Text: Maria Larsson, trädgårdsdesigner
Trädgårdsinteriör Gävle AB
http://www.tradgardsinterior.se