Thorleif Torstensson, Thorleifs ”Vi har mycket gemensamt med AC/DC”
25/2, 2009 kl. 12:30När dansband blev en företeelse tidigt 70-tal var Thorleifs den orkestern som banade vägen. 300.000 ex av låten ”Gråt inga tårar” talar sitt tydliga språk. Idag är Thorleifs från Norrhult i Småland ett av Skandinaviens populäraste dansband, vilket alla utmärkelser skvallrar om. 37 Guldplattor, Grammisar, Årets Kronobergare 1995, Utsedda till årets dansband mer än en gång, Årets företagare i Norrhult 2008. Thorleif kan även skicka sin post med sina egna frimärken och har även varit radiopratare på SR Kronoberg i Växjö. Thorleifs är det enda dansbandet som legat på Trackslistan. Det var 1996 med Just De och låten ”Tre Gringos” och förra året petade man ner Metallica från topplistans första plats med sitt nu aktuella album ”förälskade”. Tävlar i sista deltävlingen i Melodifestivalen (28/2) och har siktet inställt på finalen i Globen.
Vad är hemligheten med att ni hållit er kvar på toppen så många år?
- Vi har satsat på vårt saxsound och melodier, men det har gått i vågor.
När discon kom 1978 blev det en katastrof för alla dansband eftersom vi också började spela
discomusik, med färgglada scenkostymer som fick John Travolta att rodna (skratt).
Det tog oss nästan hela 80-talet att inse att det var fel, så på 80-talet, var det lågsäsong för dansband. Vi tänkte om och gick tillbaka till vårt ursprung. På 90-talet vände det uppåt igen för oss. Sju Svensktopps-ettor på raken. Samtidigt har vi sett dessa nergångar som en naturlig vilopaus, precis som i början av 2000-talet. Det är en omöjlighet att ligga på topp i 40 år, man behöver en vilopaus.
Innan hade ni 200 jobb per år, numera ca 90/år. Varför har ni mer än halverat antal spelningar?
- Med tanke på våra familjer så har vi successivt dragit ner på antal spelningar, från fyra dagar i veckan till mestadels helger numera. Däremot åker vi fortfarande 6000 mil i vår buss per år. Har blivit så för att vi numera ena dagen kan spela i norra Sverige och nästa dag i Norge. Vi återvänder alltid hem direkt efter en spelning och därför har vi lagt tid på att själva ritat vår inredning i bussen, så vi ska trivas så bra som möjligt under alla långresorna.
Hur många turnébussar har ni slitit ut?
- Sedan 1975 då vi köpte den första stora turistbussen, har vi avverkat sju bussar.
Hur har gagerna förändrats genom åren?
- Vårt första gage (lön reds anm.) 1962 var på 250:- efter en spelning på Söndagsklubben i Vetlanda. Det gick inte så bra för oss då, så vi fick ingen reseersättning (skratt).
Nuförtiden ligger Thorleifs gage på runt 100.000:-.
Är det Thorleifs 24 timmar om dygnet eller finns det annat?
- Jag har min familj på 4 barn och samhällsengagerad här i Norrhult. Jag var med och startade ett kooperativt dagis eftersom efterfrågan var så stor här i Norrhult. Vi har en ideologi att barnen skulle sättas i främsta rummet och är fortfarande aktiv inom verksamheten. Sedan 10 år är jag även ordförande i Folkets Hus styrelse här i Norrhult. Jag och en vän startade även en samhällsförening för fem år sedan. Det engagerar mig ca 600 timmar per år.
Du opponerar dig mot politikernas sätt att hantera vissa frågor?
- Vi måste vara ett bollplank för kommunens politiker och våga säga ifrån vad som är rätt och fel. Vi är lite för fega för det här i Sverige.
Hur reagerar du på den pågående Pirate Bay - rättegången?
- Med delade känslor faktiskt. Det finns en del fördelar med fildelning. Ungdomar kommer numera åt hela världens musik och därmed blivit mer vidsynta på musik. Min grabb är snart 20 år och har laddat ner allt med Frank Sinatra, vilken han aldrig skulle upptäckt annars.
Nackdelen är att upphovsrättsmännen går miste om sina inkomster på det man skapat.
Felet ligger hos skivbolagen som upptäckte detta för sent. Folket började ladda hem sina nuvarande musiksamlingar. Man ska kunna handla musiken billigt.
Vad har internet för betydelse för Thorleifs?
- Idag har vi över en miljon besökare på vår hemsida. Varje tisdag kl. 20.00 får fansen ställa frågor till direkt till oss. Vi har idag över 6000 medlemsbrev som vi nu ska skicka via mejl, så det betyder mycket för oss och våra fans. Nu är det lättare att nå ut med information.
Stämmer det att du även är vigselförrättare?
- Jag har inte provat ännu, men är godkänd för att viga folk. Det var kommunen som undrade om jag ville viga folk. Har jag nu fört folk samman i 40 år så kan jag väl viga dem också, tänkte jag (skratt). Det är ett ärofyllt uppdrag.
Hur har finanskrisen påverkat er?
- När det är nergång i ekonomin är det uppgång i nöjen. Tror folk behöver komma ifrån
och roa sig för att må bra och orka med, så vi märker inte av krisen på något sätt. Musik kan hjälpa människor i kris. Forskare har kommit fram till att dansband visar sig vara bra för själen. Dess lätthet och igenkännande texter. En del tycker man ska sälja Thorleifs på Apoteket. En Treo och Thorleifs!
Tydligen är ni bra för själen. Förra året petade ni ner Metallica från första platsen på Albumlistan?
- (skratt) Ja, det var fantastiskt! Det är vårt senaste album ”förälskade” som infriade förväntningarna.
Vad tror du detta beror på?
- Nerladdningar på nätet har vuxit och där har vi mycket gemensamt med AC/DC och andra rockband. Vi har båda en publik som varit med länge och som förväntar sig att vi ska släppa riktiga skivor. MP3-filer är inget för vår publik. Vi är ju uppvuxna med vinyl skivor och vill titta och läsa på ett omslag. Dansband är även unika med, till skillnad från annan typ av musik, att vi släpper ett album per år. För andra artister och band är det mer vanligt med vart tredje år. Visst vi kommer nog aldrig mer att sälja 300.000 ex men våra fans vill köpa skivor.
Varför har ni övergett era klassiska scenkläder?
- (skratt) Vi var inte utklädda, det var en klädtrend som vi hängde på. Vi som många andra dansband ville skilja sig från mängden. Efterhand som man nu vuxit upp så har man vuxit ur sina 70-tals kläder (skratt). En del dansband kör med klädseln idag som en retrogrej.
Lyssnar du på annan musik än dansband?
- Jag lyssnar aldrig på dansband, det blir så mycket ändå. Jag är allätare, men 60-tals pop och ABBA samt amerikansk västkustrock gillar jag mest.
Vilket dansband är ditt favoritband?
- På 70-talet var jag imponerad av Flamingokvintetten och Streaplers. Därefter har jag imponerats av alla framgångar som dansbanden har och haft. Ingmar Nordströms och Lasse Stefanz är några andra som jag tycker om. De flesta är vi goa kompisar med så de kanske blir sura om de inte blir omnämnda (skratt).
Har ni fans även utanför Sverige?
- Ja, vi har spelat in ett album på tyska och uppträtt i många olika tyska TV-program.
Lite etablerade är vi men tiden har inte räckt till. En turné och ett album till skulle vara roligt att göra. I Danmark var vi så populära på deras motsvarighet till Svensktoppen, att man ändrade reglerna så inga utländska artister eller band fick vara med på listan. I Norge har vi en trogen publik och är där ofta och spelar.
Något minnesvärt tillfälle i er karriär?
- Ja, det är så många ögonblick, men lite roligt var det 1973, när vi precis hade släppt vår första LP-skiva. Vi spelade i Eskilstuna och pausbandet till oss var Björn, Benny, Agnetha & Anne-Frid, som då var heta med ”Ring Ring”. I samma veva blev man ABBA. Dom var så imponerade av just dansband att man bjöd upp oss till Stockholm eftersom Stikkan Andersson ville skriva skivkontrakt med oss. Nu hade vi redan ett kontrakt på tre album med ett annat skivbolag så vi fick tacka nej. Kommer ihåg hur Benny Andersson visade oss sina syntar och Agnetha bjöd på kaffe, men det blev aldrig mer än så (skratt).
Ni medverkar i Melodifestivalens sista omgång i Malmö (28/2). Då är väl kläderna viktiga?
- Ja, vi var i kontakt med Ove Grahn som även gjorde ABBA:s scenkläder, men vi var lite sent ute så han kunde inte hjälpa oss. Jag tror vi gjort den grejen, nu är det anständiga kläder på fullvuxna män som gäller.
Det har varit glest med dansband i Melodifestivalen. Wizex var med på 70-talet, Arvingarna på 90-talet och nu är Scotts och Thorleifs med. Vad tror du det beror på?
- Ja, det är konstigt för det är en stor genre. Man har väl äntligen insett att det är en stor genre och fler dansband kommer nog att medverka i framtiden.
Kan er 40-åriga rutin göra att ni tappar fokus och tar för lätt på uppgiften?
- Absolut inte, det är första gången vi är med i sammanhanget så vi är fokuserade.
Man får träna ca 20 gånger samma vecka man tävlar så man hinner träna en hel del på låten.
Visserligen har vi framträtt för 10 milj människor i tysk TV, men vi är osäkra
på att vi har någon fördel av det på Lördag. Kanske känner den internationella juryn till oss?
Vad är det för låt ni tävlar med, typiskt dansband?
- Låten heter ”Sweet Kissin´ In The Moonlight” och är en shuffle med inslag av ABBA soundet. Många säger att den är helt olik Thorleifs vanliga sound. Jag har stuvat om lite grann i låten så den ska bli en riktig Schlager med alla tempoökningar. Vi tror att många kommer att bli glada. Bert Karlsson är övertygad om att vi går till Globen och glädjande nog är det många som hört låten som tycker det samma. Vi får väl se. Vi tror på den!
Lycka till i Melodifestivalen 2009!
- Tackar
Text: Benny Carlsson
500:- exkl. moms
Antal tecken i artikeln: 10832
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.