Stenna föddes i Sandviken för 62 år sedan och har genom åren varit hemorten trogen. Grundutbildningen var folkskola på åtta år och därefter industriskola på tre år.
– Det var i regi av Sandviken Järnverk som det hette på den tiden, berättar Stenna. Vi var den sista kullen som gick där och därefter blev det verkstadsskola på två år med inriktning på verkstadsteknik. Även det var i samarbete med järnverket så man fick både feriejobb och var garanterad arbete efter studietiden då fick jag anställning om maskinmontör.

Lumpen avverkades 1971 i Söderhamn i fältarbetsgruppen som höll rent och skottade banorna för flyget och efter muck blev han resande försäljare för Henry Wallenberg & Co med produkter för svetsteknik.
– De hade kontor i Stockholm men jag kunde utgå från Sandviken och hade Gästrikland och Hälsingland som distrikt. Men efter några år var jag tillbaka på Sandvik då det var inom industrin jag hörde hemma.

1984 började Stenna på Mitab (Montage & Industriteknik i Forsbacka) som arbetsledare och det dröjde inte länge förrän han fick in dem på Sandvik. 1989 blev det dags att starta det egna företaget Sitab, Sandviken Industriteknik AB.
– Jag började med en utrangerad Ford Transit som jag köpte av en byggare i Sanviken för 1000 kronor, minns Stenna. Med en ny elsvets, gaskärra och en verktygslåda så var min affärsidé att svetsa, eftersom jag alltid varit duktig på det. Men redan efter tre dagar hade jag fyra anställda och efter två veckor var vi sju stycken!

Tidigt började man även att konstruera lyftredskap från att en kund har en idé och vill lyfta något. Då tog man fram förslag och beräkning innan tillverkning. Verksamheten utvecklades och gick uppåt men åren -91 och -92 var inga enkla år med finanskris.
– Det var en tuff tid och jag varslade samtliga men behövde tack och lov inte släppa hem någon.

Från och med 1993 blev det bra fart igen och 1994 kunde man flytta från Järbovägen och öppna verkstaden på Lövbackens industriområde vid utfarten mot Forsbacka.
Vi hade ett hyrköp så lokalerna blev våra efter några år, berättar Stenna. Nu har vi byggt ut och åt alla håll och kanter i takt med att verksamheten har fortsatt att öka och utvecklats.

Nyligen köpte man för övrigt även den intilliggande grannfastigheten där man kommer att bedriva rostfri tillverkning så nu disponerar man totalt närmare 2000 kvadratmeter i Sandviken.
År 2008 och 2009 var också en tuff tid med ekonomisk kris efter den s.k Lehmankraschen när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick omkull.
– Då var vi cirka 40 personer och ett tag var det chockartat. Det var stendött överallt och helt tyst på telefonen så jag är mycket glad att vi kunde bibehålla alla även då, trots att det gick rätt ned.

Verksamhetens huvudsakliga inriktningar idag är mekaniska konstruktioner och beräkningar, svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt samt tunn- och grovplåt och ytbehandling som betning, blästring och målning. År 2010 köpte man en verkstad i Söderfors så idag är man totalt 60 anställda.
– Som tillverkare har jag alltid varit ute efter egna produkter och där tillverkade de bland annat värmeväxlare åt företag som bygger pappersbuk över hela världen.

När Stenna stod på företagarforum 2010 i Sandviken och visade SITABs värmeväxlare träffade han sin gamle barndomskamrat Torsten Bauer. Han är VVS-ingenjör, kemist och konsult och expert på energifrågor som hade rest och arbetat över hela världen men letade då efter någon som kunde tillverka produkter och förverkliga hans idéer och ritningar kring värmeåtervinning för att kunna arbeta mer på hemmaplan. I SITABs monter såg han att allt som behövdes i form av vattenskärning, plasmaskärning och kantpress.
– Vi fann varann direkt eftersom jag under lång tid sökt någon att samarbeta med för att ta vara på den naturliga energin i form av vindkraft, vattenrening och energiåtervinning genom värmeväxlare.

Kort därefter bildade de det gemensamma bolaget SPUAB, Sandviken Projektutveckling AB, som nyligen presenterade häpnadsväckande goda resultat från ett antal flerfamiljshus och det kommunalägda Parkbadet i Sandviken där de monterat sina patentsökta värmeväxlarna för spillvatten. Dessa spillvattenvärmeväxlare har visat sig ha en verkningsgrad på mer än 75 procent och intresset är mycket stort från marknaden.

Idag har Sitab 300 kunder med de flesta inom en tiomilsradie från Sandviken men man gör jobb åt företag i hela Sverige. Det har onekligen gått ganska bra genom åren även om tiderna stundtals varit tuffa. Så vilka är då framgångsfaktorerna?
– Det är nog mitt ledarskap. Jag är ruskigt noga med att vi skall hålla tider och det man lovar. Med bra kvalitet och rätt gubbar.
Hur har du då utvecklat dig som chef genom åren?
– Visst har jag läst en hel del, men min övertygelse är att det sitter i ryggen, som företagare är man född till ledare. Jag tror inte man kan läsa sig till att bli en bra entreprenör. Däremot så måste man ju utveckla sig hela tiden liksom även maskinparken och materialkunskap. Det kommer ju hela tiden nya tekniker samtidigt som det gäller att ha idéer. Konsten är ju att hela tiden lära sig nya saker så jag håller dagligen koll på de branschnyheter jag prenumererar på.

Med många uppdrag och ett huvud som hela tiden är fyllt av nya idéer så har Stenna jobbat oerhört mycket genom åren.
– Förr jobbade man ju nästan jämt. Det är ju en livsstil att vara företagare. Nu är det faktiskt betydligt lugnare och jag kan ägna mig mer åt att styra verksamheten då mina grabbar Emil och Martin tar över allt mer ansvar för verksamheten. Men jag håller informationsmöten med personalen och är fortfarande VD även om jag släpper mer och mer.

På frågan över vad han är mest stolt över råder det ingen som helst tvekan.
– Det är att mina grabbar är med så mycket som dom är i företaget utan att jag har påverkat det, i alla fall inte medvetet, utan att de har valt det själva. Om de hade velat gjort något annat skulle jag absolut inte försökt att stoppa det, men de har varit med sedan de varit små och började sommarjobba här tidigt.

Vad det gäller målsättning och framtiden är Stenna onekligen lite kluven.
– Man hoppas ju så klart att få vara att få vara frisk sedan gäller att fortsätta utvecklas. Om pojkarna kan fortsätta i den anda som de gör idag och jobba på det sätt som de gör så kommer det att gå bra. Det gäller att vara vaken för omvärlden och skapa flera egna produkter som den här senaste värmeväxlaren till exempel. Däremot kan man kan ju undra vart är världen på väg och vilka det är som som styr. Man blir ju lite mörkrädd när man har barnbarn och hoppas verkligen att det stabiliserar sig. Sedan hade jag som företagare förväntat mig mycket mer av de som styr i Sverige idag. I mångt och mycket framstår de ju som rena stolpskott. Nu har de ju t.ex dragit tillbaka lagförslaget om att inte lämna längre kredit än 30 dagars kredit på faktura, vilket har stor betydelse för oss som jobbar mot industrin. Det kommande valet blir sannerligen ingen lätt match för någon utan det kommer att bli kamp ända in på mållinjen.

Om näringslivet i regionen menar Stenna följande;
– Det går alltid att göra bättre men det är helt och hållet upp till mig själv, det finns mycket som är bra men det är j-lar i mig inget självspelande piano.

Genom åren har han även engagerat sig utanför den egna verksamheten.
– Jag är mycket glad och stolt över att fått vara delaktig i Triple Steelix, en regional utvecklingssatsning som arbetar med att göra stål- och verkstadsindustrin starkare liksom att jag en tid även var ordförande i Företagarna här i Sandviken. Det var verkligen inga problem att ”tampas” med de styrande. Tvärtom så hade vi en mycket god dialog och har så än idag.

En intressant episod som visar prov på Stennas entreprenörsskap var när han ville bygga eget hus efter Årsundavägen intill Storsjön.
– Jag lämnade in ritningar men då jag inte fick svar efter 1,5 år så tolkade jag och min jurist det som att har man inte fått svar efter ett år så har kommunen inget att erinra, så jag byggde upp hela huset svart, garvar Stenna. Det blev ett skapligt liv om det ett tag men sedan fick jag bygglov retroaktivt och idag är det ett fint villaområde där.

När han inte jobbar har han och hustrun Monica, som f.ö arbetar på kontoret, även ett par andra riktiga oaser i tillvaron.
– Stugan i Funäsdalen är en skön tillflyktsort och där gillar jag att åka skoter. Sedan köpte vi en lägenhet i Puerto Banus, utanför Marbella på den spanska solkusten och det är faktiskt ännu härligare än vad vi hade kunnat föreställa oss. Det är så skönt att åka ner men jag blir borta max två veckor sen vill man ju vara med i matchen igen.

Förutom arbetet så har han ett par fritidsintressen han gärna lägger några timmar på i veckan.
– Motion är viktigt om man skall orka med mycket. Vi promenerar en hel del och så har jag ett eget gym hemma, det syns väl, säger Stenna med glimten i ögat.

Den andra passionen är att plocka fram gitarren och det visar sig att det döljer sig en riktig rockräv under entreprenörskostymen.
– Att spela gitarr är verkligen avkopplande. En av favoriterna är Hernando’s Hideaway med David Clayton-Thomas från Blood Sweat and Tears dessutom gillar jag amerikansk country-gospel skarpt.

Stenna är god vän med gamle Shanes-sångaren Lennart Gran och de brukar faktiskt spela tillsammans.
– Jag har aldrig satsat på musiken men alltid tyckt det varit kul. Senast jag lirade för folk var när vår samarbetspartner Nygrens El firade 30 år. Det var jag, Lennart och Carre Billner som spelat med Landslaget som stod för underhållningen. Vi hade grymt kul och det verkade som gästerna hade det också.

Om du greppar gitarren och skall välja din absoluta favoritlåt då?
– Då är det utan tvekan Cara Mia (Shanes stora hit från 1968), garvar Stenna.

Fotnot:
Jag bad sonen Emil beskriva sin far med en mening och svaret blev kort men kärnfullt: Driftig!
Uppföljningsfrågan blev vad det är för skillnad på Stenna som far och chef? Ingen.

För mer information om Sitab se: http://www.sitab.nu
För mer information om Spuab och spillvattenvärmeväxlare:
http://www.spuab.se