Vart är Du på väg?
Frågan kommer med all säkerhet när Du står i biljettkassan på Centralen och då är det en klar fördel att Du har ett konkret svar. Ledare har svar på den frågan även när det handlar om större resor, till exempel en organisations resa eller livets resa. Detta är gemensamt för alla framgångsrika ledare… och kanske är det just därför de har blivit framgångsrika ledare? Själv påstår jag att det är stor skillnad mellan att vara ledare och att vara chef – hur ser Du på skillnader mellan ledare och chefer? När är Du själv ledare – hemma, i relationer, på jobbet?

Tid att tänka
Framstående ledare tar sig tid att tänka igenom och skapa en tydlig bild av var deras organisation befinner sig om ett, tre eller fem år. Sedan har de förmågan att kommunicera dessa bilder så att andra ”köper in” och upplever att de är en del av visionen. Hur ser Dina framtidsbilder ut för hälsan, Dina nära, karriären etc?

Fyra steg för framgång
Steg 1. Idéer.
Samla på goda idéer, t.ex. i en dagbok. Jim Rohn lär själv ha fört bok över goda idéer från 25 års ålder och efterlämnade vid sin bortgång 2009 ett helt bibliotek med journaler fyllda med goda idéer till nytta och glädje för hans efterlevande.
”Don´t trust your memory” sa Jim och poängterade det viktiga i att skriva ner allt av värde som dyker upp i form av idéer, insikter och saker att utforska vidare. När Du går igenom Dina noteringar kan det vara just där Du påminnsom någon idé som gör att Du förändrar Ditt liv, räddar Ditt äktenskap, skapar Din ekonomiska frihet, får fantastiska upplevelser eller räddar Din hälsa. Samla på goda idéer för Dina relationer, Din karriär, för Din framtid!

Steg 2. Planer.
En bra plan för dagen. En bra plan för framtiden. En bra plan för hälsan. En bra plan för Ditt äktenskap. Oavsett vad Du ska göra i livet är det som att bygga ett hus – Du behöver ha en plan, en ritning.
Fråga; -När bör Du starta Din dag?
Svar; -Så snart Du har den färdig.
Ingen som bygger ett hus påbörjar bygget innan planen är klar så starta inte Din dag innan den är planerad – åtminstone i stora drag. Lämna utrymme för improvisation och fria aktiviteter men se till att det finns en plan innan Du startar.
En större utmaning är att inte starta veckan innan veckoplanen är klar. Här fordras ett större mått av struktur och prioritering.
Ännu mer utmanande är att inte starta månaden innan månadsplanen är gjord.
Nästa steg – se till att Du har en årsplan klar innan det nya året börjar. I företag och föreningar gör vi bokslut, skriver verksamhetsberättelser och budgeterar kommande år. Hur skulle det vara att göra detsamma för Ditt liv, Din familj, Din hälsa, Din privatekonomi, Dina upplevelser…?

Steg 3. Tålamod.
Det tar tid. Det tar tid att bygga en karriär, det tar tid att göra förändringar, det tar tid att lära sig nya vanor så ge Dina projekt tid. Arbetar Du med människor behöver de också tid. Tid att lära, tid att växa, tid att utvecklas etc. Ofta är vi ivriga och otåliga – vi vill ju gärna att allt ska vara klart på stört och när det inte sker tappar vi sugen och lägger av. Hur gjorde Du när Du lärde Dig gå? Eller när Du lärde Dig tala? Det tar tid…

Steg 4. Problemlösning.
Gör det till en vana att lösa problem. Problem på jobbet, problem med familjen, ekonomiska problem, känslomässiga problem. Ett bra sätt att förhålla sig till ett problem: Se det som en möjlighet att växa! Varje problem Du löser gör Dig starkare, klokare, mer fylld av energi, självkänsla och självförtroende.

Så gör det till Dina nya vanor; samla på goda idéer, bli skicklig på att planera, utveckla Ditt tålamod och lös så många problem Du kan – effekten är mer positiv än vad Du kan föreställa Dig!

Be the change
Mr Rohn fick själv ett tips i unga år av sin mentor;
“Mr. Rohn, if you will change, everything will change for you.” och han fortsätter; ”Wow, I took that to heart, and sure enough the more I changed the more everything changed for me.”
Mahatma Gandhi uttryckte sig så här;
”Be the change you want to see in the world.”

För Din framgång


Johan Dahl
Coach, föreläsare konsult inom försäljning, personlig och professionell utveckling