Hotellets Sales Manager Lena Nannebro, tidigare konferenschef för Scandic CH och Väst, sprider en positiv målbild av nya Grand.
– Grand Hotel kan verkligen erbjuda något för alla, konstaterar Lena entusiastiskt. Hotellet passar utmärkt för turister och affärsresenärer men även Gävlebor som vill turista i sin egen stad och unna sig lite vardagslyx.

Grand Hotels historia
Grand Hotel byggdes efter Uppsalaarkitekten Ture Stenbergs ritningar och stod färdigbyggt år 1901. Det var under årtionden ett av Sveriges mest praktfulla hotell med matsalar, sällskapsrum, en ölhall och 60 hotellrum i engelsk empirestil. Under 40-talet lades hotellverksamheten ned och sedan dess har byggnaden huserat allt från diskotek till skol- och konstverksamhet. Efter en omfattande renovering och modernisering har hotellet nu återfått sin ursprungliga glans och står, för första gången på 70 år, åter redo att ta emot nya gäster.

Del av Elite Hotels
Grand Hotel blir nu en del i hotellkedjan Elite Hotels som består av 28 kvalitetshotell från Malmö i söder till Luleå i norr. Med ambition att förena klassisk stil med moderna trender återfinns de flesta av Elites hotell i gamla restaurerade byggnader och Gävles bidrag med Grands anrika miljö blir inget undantag. Bakom kedjan står grundaren Barun ”Bicky” Chakraborty som även startat den välkända pubkedjan The Bishop’s Arms.
Chakraborty kom till Sverige år 1966 från Calcutta, Indien, för att studera vid Stockholms universitet. Genom att utnyttja studentbostäder, som under sommarhalvåret stod tomma, startade han studenthemmet Domus som ett lågprishotell. Bicky gjorde sig snabbt ett namn inom hotellbranschen och står idag som ensam ägare till Elite Hotels Sweden som är en av Sveriges största privatägda hotellkedjor.

Nära till allt
Grand vinner mycket på sin centrala placering vid Gavleån, med endast ett par minuters gångavstånd från tågstationen. Men läget är bara en av många styrkor som Lena vill lyfta.
– Hotel Grand är ett vackert hus i en fantastisk miljö och hotellet får nu dessutom en riktigt bra restaurang och bar. Bland annat har de fem fönstren nere i restaurangen bytts ut så att de går att öppna upp helt under sommarmånaderna. Jag kan se framför mig hur man sitter här i de sköna loungemöblerna en sensommarkväll, dricker goda cocktails och känner de ljumma sommarvindarna.

Att äta på Grands Veranda
Med egen ingång mot ån och under namnet Grands Veranda kommer Grands restaurang att servera klassiker i en modern tappning. Ansvarig restaurangchef är Johan Zingmark, tidigare kökschef på Scandic CH. Baren, med fokus på välblandade cocktails, drivs av Adam Båth, som nog många känner igen från O’Learys. I teamet återfinns även köksmästaren Jonas Jäderberg, som tidigare drivit egen verksamhet och närmast kommer från Bruksmässen på Sandvik. Det är han som ligger bakom den nytänkande menyn.
– Det är ett riktigt spännande jobb som kommer att bli en riktigt utmaning, säger Jonas. Vi har handplockat ett bra gäng vilket jag tror är viktigt för att skapa en restaurang med bra mat och god stämning. Jag har alltid sagt att en glad kock lagar god mat!
Restaurangen kommer inte bara att bjuda på smakrika luncher och middagar. För de som inte tackar nej till att ligga och dra sig lite extra på söndagarna erbjuder Grand en riktig långfrukost.
– Frukosten på söndagarna kommer att gå under namnet ”Snooze” och vara fram till klockan tolv, berättar Lena. Då får man en chans att vakna till ordentligt och få en riktigt bra start på dagen!

Träna och basta
Från mitten av april kan Grand erbjuda både gym och spa till sina gäster. Spat är utrustat med jacuzzi, bastu och en så kallad upplevelsedusch där man kan uppleva allt från sommarregn till vattenfall.
– Det finns även att ett rum där man kan ha vinprovningar eller privat middag för slutet sällskap, fortsätter Lena.
Lena är övertygad om att nya Hotel Grand inte bara kommer att ha en stor inverkan på Gävle stad utan även hela regionen.
– Jag tror hotellet kommer att locka hit mer folk för det finns ett otroligt intresse för den här gamla byggnaden. Jag hoppas verkligen att det kommer sätta sin prägling på regionen!