Kommer du ihåg spelet Monopol? Du vet Västerlånggatan, Gå i fängelse och den fruktade Norrmalmstorg. Spelet gick ut på att köpa fastigheter och bygga hus och hotell. Vad var det spelet lärde ut?
1.Du tjänar pengar på fastigheter.

2. Du får lön och betalar skatt.
3. Du kan riskera fängelse.
4. Det är de andra som förlorar. Vinnaren har pengar kvar.

Det finns en man, Robert Kiyosaki, som har vässat spelet och tillfört viktiga detaljer för att det ska bli kunskapslärande. Det heter Cashflow och går ut på att lära dig tänka annorlunda för att komma ut ur ekorrhjulet.
Spelplanen består av två banor, Rat-race och Fast-track. Du börjar med att dra ett kort som bestämmer vilket yrke du har i Rat-race. På ett balansblad skrivs sedan uppgifterna om yrkesrollens finansiella förutsättningar, som lön, kostnader, lön och besparingar.
Innan tärningen kastas väljer du din dröm på en av rutorna på Fast-Track. När du kommit dit med din pjäs har du vunnit. Under hela spelet för du noggrant protokoll för inkomster och utgifter i utbildningssyfte. På Rat-race finns rutor som talar om vad som händer när du hamnar på den. Du kan få barn, bli arbetslös, få lön eller ta ett möjlighetskort.
Hur kommer du ut ur Rat-race? När du tjänar mer pengar än du har utgifter genom en så kallad passiv inkomst. Passiva inkomster kan vara en fastighet eller andra tillgångar som ger dig pengar varje månad utan att du behöver jobba.
Detta spel ger verkligen chansen till att lära och göra misstag och lära av dessa. Det finns klubbar i Sverige som arrangerar spelkvällar. Då spelar du med andra och har en coach som visar vägen.
Fördelen med Cashflow-spelet är att du lär dig:

1. Skriva balansblad och göra budget och se hur saker fungerar i din ekonomi.
2. Veta skillnad på passiva inkomster och kapital gain.
3. Lär dig tänka som de rika gör.
4. Anpassa dig om reglerna ändras.
5. Att strategi är viktigt.

Spelen finns att tillgå på denna sida: http://www.larsnyqvistlundin.com