Bland de 218 gymnasieföretag som ställde ut fanns allt från tv-spelsutvecklare till kläddesigners och tidningsutgivare. Egendesignade smycken, bakverk och mobiltillbehör var populära produkter som återfanns i flertalet montrar.

Det rådde ingen brist på kreativitet bland utställarnas utsmyckningar inför mässan. I en kakelbeklädd monter kunde man köpa badrumsprodukter av säljare i morgonrock. I en annan kunde man köpa barnböcker från glada tjejer i lurviga björnkostymer.
– På de flesta mässor vet du ungefär vad du kommer att hitta. Men här finns absolut ingen logik, säger Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg.

Ung Företagsamhet arbetar för att ge unga möjlighet att utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Årligen arrangerar UF mässor runt om i Sverige och förutom en chans för företagen att visa upp sig och träffa potentiella kunder tävlar de även om en rad ärofyllda titlar.
– Det allra bästa med Ung Företagsamhet och mässan är att ungdomarna vinner tro på sig själva och att de vågar ta egna initiativ, berättar Helene.

Dagen avrundades med en stor galamiddag då det delades ut priser i olika kategorier. Bland de vinnande UF-företagen fanns bland annat Dreams Valley UF från Staffangymnasiet som vann bästa mässmonter. Ear cuff and stuff UF från Torsbergsgymnasiet vann pris för bästa webb och bland de individuella prestationerna gick priset för bästa säljare till Anna Balkefors från Gåvan UF, Bromansgymnasiet.

Text: Sofia Fröjdman
Fotograf: Martin Larsson