Gästrikland i Världen är ett globalt projekt i samarbete mellan Svenskt Näringsliv, Arbetarbladet, LO, TCO, Brynäs IF och Swedbank. Gästrikland i världen är en tävling och går till stor del ut på att elever i mellanstadiet ska svara på frågan; hur ser ett hem ut om 10 år?

Projektledningen för Gästrikland i Världen har lagts ut på företaget Marknadsskaparna, det absolut roligast uppdraget sedan företaget startade för nästan 3 år sedan.

Varför?

Det är fantastiks möjlighet att få jobba med näringsliv, fackföreningar, skola och elever, och göra något så här viktigt tillsammans. Som projektledare har jag haft förmånen att få besöka ett antal skolor runt om i Gästrikland och träffa många härliga, entusiastiska elever. Vi pratade om globalisering, spännande semesterresor, hur de trodde att ett hem skulle se ut om 10 år, Läkerol Arena och framförallt om hockey. Innan jag ens hann börja berätta om projektet var det alltid någon som räckte upp handen och frågade något Brynäs.

Bidragen

Sista inlämningsdag för bidragen till tävlingen var satt till 31 januari och när bidragen började komma in till Arbetarbladet i Gävle bara gapade vi, vilka fantastiska skapelser. Elevernas bidrag bestod till största delen av byggen, en del riktigt stora och häftiga, men även många hade gjort otroligt välgjorda och fina filmer och bildspel. En klass stack ut lite från mängden, de hade tillsammans skrivit och spelat in en sång. Totalt 44 stycken bidrag blev det som bredde ut sig över stora delar av Arbetarbladets redaktion.

Hur ser då ett hem ut om 10 år?

Generellt har eleverna en positiv framtidstro. En genomgående trend i elevernas arbeten var att miljön kom i fokus. Många hade också redan löst både miljö- och energifrågan. Massage var också något som många tagit fasta på, massagen fanns i många olika former, det mest spektakulära var väl ”den masserande toaringen”. Eleverna är verkligen påhittiga och har en stor portion fantasi, några av de uppfinningar de kommit på är; hål i köksväggen för kompostering, en barnsäng som formar sig efter kroppen så barnet får en skön sömn och en TV-kudde som man kan ställa in så det känns som om man är med i filmen.

Själv ser jag verkligen fram emot 2018, det jag framförallt tänker då på är de städrobotar som kommer att finnas i varje hem.

Annika Wiberg
Marknadsskaparna
Projektledare Gästrikland i Världen