De flesta får ersättning i form av lön. De är så kallade aktiva inkomster och kräver någon slags motprestation, ofta i form av tid. Slutar du lägga din tid, så slutar pengarna att komma. Tid och pengar är vi alla beroende av.
Det finns egentligen fyra olika grupper du kan tillhöra. Antingen har du hög lön, som chef till exempel, och lägger ner femtio timmar i veckan eller mer. Du har mycket pengar men ingen tid att spendera dem. Du kan vara arbetslös, då har du mycket tid, men lite pengar att spendera. Du kanske befinner dig i medelklassen och varken har tid eller pengar. Detta är en grov generalisering för att statuera exempel. Idealet vore att ha både tid och pengar.
Rika människor har en helt annan inställning till pengar. De arbetar för en uppskjuten belöning, i form av ersättningar längre fram-kassaflöde. Passiva inkomster är en del av dem. Av namnet framgår att det är inkomst när du är passiv. Du kan ha gjort jobbet en gång och sedan få ”tick”, det vill säga det tickar in pengar med jämna mellanrum. Artister och andra som jobbar med upphovsskyddade produkter har det i form av royalties, där de säljer rättigheten till en redan färdigproducerad produkt. Detta skapar ”tick”, eller passiv inkomst. Du tjänar pengar när du sover. Har du en butik på internet, säljer den dina produkter dygnet runt. Har du skrivit en bok, så säljer den förhoppningsvis i många år framöver.
Ta en titt i ditt liv om det finns något du skulle kunna göra för att skapa en passiv inkomst. Det kan ses som ett extrajobb, där du samtidigt utbildar dig finansiellt. Har du någon dold talang eller färdighet som du kan utnyttja? Kan den på sikt skapa förutsättningar att jobba mindre? Mer tid och mer pengar vill alla ha. Det viktigaste är att ta ett beslut.