Riksdagsman Lars Beckman har därför gett RUT (Riksdagens Utredningstjänst ) i uppdrag att ta fram statistik på hur många av dem, som är födda i utlandet, driver företag eller arbetar i Sverige och i Gävleborgs Län. Utredningen presenterades av Lars Beckman och Thomas Wanke, Företagarna, i samband med ett möte hos Företagarna i Gävle den 17 januari. Rina Näslund (Länsstyrelsen Gävleborg) och Biljana Muzdalo (ALMI Gävle-Dala) medverkade också i det avslutande "rundabordssamtalet" tillsammans med Mohammad Yazdani, Tandakuten, Mehrdad Nesaei, Glasakuten, Bahzad Khalil, Valbo Restaurang och Pizzeria, Artan Dhiblawe , Artan Health Care Nordic AB, samt Suzana Stamenkovic, Hushållstjänst i Gävle .
• Av drygt 4,4 miljoner förvärvsarbetande är 580 000 utlandsfödda (Gävleborg 116 000 respektive 8 300)
• Nästan 1,2 miljoner människor är delägare eller företagare ("enskild näringsidkare") varav 113 000 är utlandsfödda
• 1 673 utlandsfödda är delägare eller företagare i Gävleborg
• 1 344 är anställda i de företagen (utöver delägare, företagare)
- Det är fantsktiskt att företagare med utländsk bakgrund skapar över 1 300 jobb i Gävleborg. Det är fler arbetstillfällen än de som fanns i hela Eriksson-fabriken i Gävle innan den lades ner, sa Lars Beckman.
RUT-undersökningens resultat visar också att över 8 000 utrikesfödda har ett jobb i Gävleborg att gå till varje vecka. Företagarna, som deltog i rundabordssamtalet, menade att det är det bästa och mest effektiva sättet att integreras i det svenska samhället. Småföretagen har
- Det är glädjande att över 1600 utrikesfödda valt att flytta till Gävleborg och starta företag här. Debatten om invandring är ibland tyvärr baserad på felaktiga fakta, som baseras på myter och fördomar. Fokus borde i stället ligga på alla duktiga entreprenörer som flyttar till vårt län och väljer att driva företag och därmed också skapar jobb här, avslutade Lars Beckman.
Småföretagen är också bäst på integrering, 2009 var 12,3 procent av deras anställda utlandsfödda. Att jämföras med statlig förvaltning 5,1, statliga affärsverk 2,8, kommuner 7,8 och landsting 5,7 procent.
- Den privata sektorn har under de senaste åren sett till att allt fler invandrare har integrerats i Sverige, sa Thomas Wanke. "En privat sektor som växer ger således inte bara en förbättrad arbetsmarknadsintegration, den ger även en öppnare inställning till invandring som helhet.
Rundabordssamtalet avslutades med en diskussion om vilka förändringar som behövs för att göra det lättare att starta företag och hur integrationen skall bli bättre så att fler kan få arbete.
Förändringar som underlättar att starta företag, tipps till regering och riksdag:
• Lättare att ordna finansiering – svårt att få lån och till och med att öppna bankkonto
• Minskad byråkrati – ibland onödiga eller direkt felaktiga krav från myndigheter
• Bättre information på olika språk
• Bättre kontakter med olika nätverk
• Färre ”projekt” och i stället bättre företagsstöd
• Gör om SFI, ställ starkare krav, även SFI på kvällstid
• Bättre information om hjälp för dem som vill starta företag
Ett gemensamt önskemål att var att förbättra SFI. Varför heter det Svenska För Invandrare? Varför inte bara undervisning i svenska? Företagarna ansåg att det viktigaste för integration är att lära sig svenska ordentligt!
Lars Beckman och Thomas Wanke tackade deltagarna för att de kunde ställa upp. De lovade återkomma under året för en uppföljning, förslagsvis på kvällstid i stället.