Olle Kihlberg har jobbat i branschen i 30 år men den här dagen var det sonen Johan som tillsammans med en kollega värderade föremålen. Johan Kihlberg är mer eller mindre uppväxt på antikmässor och gillar gamla saker.
- Det är ett spännande jobb som blir extra roligt när man träffar på något extra värdefullt som gör kunderna glada, sa Johan Kihlberg. En gång fick jag in en myntsamling av en dam som vi betalade över 90 000 kronor!
En jämn ström med kunder visar upp sina skatter. En dam hade med sig12 st enkronor från före 1968 som gav 132 kronor, 14 st som var äldre än 1942 för 308 och totalt 440 kronor. Namn, adress och telefonnummer får man uppge liksom personnummer via legitimation.
- Jag har ärvt mynten av en morbror och har ingen användning av dem, sa damen. Nu skänker jag pengarna till Rädda Barnen i stället för de gör bättre nytta där!
Något att tänka på!
En annan kund fick 307 kronor för några silversaker som inte användes.
- Bättre än att de bara ligger och skräpar, tyckte han.
Kihlbergs Antik köper mest mynt men även guldföremål.
- När det gäller guld så gäller det att se upp med priser i annonser vilken karat det gäller, sa Johan Kihlberg. Priset brukar ofta vara för 23 karat och det är väldigt få guldföremål i Sverige som har så hög karat.
En annan kund kom med 27 st 50-kronors mynt och kunde lämna med 2 700 kronor, dubbla värdet!
Enkronas silvermynt äldre än 1968 har en silverhalt på 40 procent medan silverhalten var den dubbla , 80 procent fram till 1942. Priserna kan variera ofta från dag till dag beroende på efterfrågan på den internationella marknaden.
- Men priserna på ädla metaller är högre idag än på väldigt många år, sa Johan Kihlberg.
Vilket är det roligaste minnet?
- Det var en pensionerad busschaufför som kom när vi hade uppköp i Norduppland, sa Johan Kihlberg. Han hade haft en påse med mynt, guldmedaljer och annat i en låda i en olåst lada.
Den pensionerade busschauffören gick nog därifrån med lätta steg eftersom "skräpet" inbringade över 60 000 kronor.
Dagens värdefullaste pryl var en guldklocka med guldkedja som betalades med över 5 000 kronor.
Sen var det dags att packa ner och bege sig hem till Uppsala. Dagen efter var det bokat i Hofors och sedan i Sandviken. Det verkar finnas många skatter i våra hem! Måste hem och kolla själv också!