Snabb hjälp utifrån
Ansvariga inom kommunen har snabbt satt in stora resurser i jakten på smittkällan och ambitionen att få bort parasiterna från dricksvattnet. Nyligen är ett nytt stort reningssystem med UV-ljus inköpt från Sörmlandskommunen Katrineholm

UV-ljuset dödar tarmparasiter
Lamporna i UV-renarna producerar ett ultraviolett ljus som antingen effektivt påverkar parasiter som Cryptosporidium, bakterier och virus. Mikroorganismernas arvsanlag (DNA) ändras så att de antingen blir sterila eller dör. Då är vattnet drickbart utan risk för sjukdomDöda tarmparasiter gör ingen skada och om man får i sig en mindre mängd som är sterila, kan de inte föröka sig i tarmen. .

Reaktioner på klor
Detta innebär att man inte behöver tillsätta mer kemikalier i vattnet för att få bukt med tarmparasiten. Kemikalier i onormala proportioner är aldrig bra för hälsan, men ansvariga inom kommunen har valt att höjt klorhalten i vattnet fram till dess att UV-filtret är i bruk. Höjning av klorhalten i dricksvattnet har redan inneburit att flera känsliga personer har fått allergiska reaktioner.

Välkänd kunskap
Att UV-ljus är mycket effektivt mot skadliga mikroorganismer är sedan länge känt hos dricksvattenansvariga. Men då utrustningen är dyr är det inte många kommuner som väljer att investera i sådan utrustning. Katrineholms kommun är en av fåtal kommuner som trots detta valt att köpa in UV-systemet – och ännu inte hunnit installera det. Detta kan Östersunds kommun tacka sin lyckliga stjärna för. Tack vare att Katrineholm inte hade hunnit installera sitt nya system än, sålde de genast UV-renaren till jämtarna när det fick frågan.

Hur rent är kranvattnet?
Tack vare UV-reningen i vattenverket i Minnesgärdet kommer det utgående dricksvattnet att vara fritt på tarmparasiter. Men hur rent är dricksvattnet i kranen hemma i köket?
Från vattenverket kommer det UV-renade dricksvattnet ut i de gamla, ännu icke rengjorda ledningarna. Det har genom året bildats beläggningar i på insidan av ledningarna. Ju äldre ledningar, ju mer beläggningar. Där finns fortfarande tarmparasiter kvar! Hur långt från vattenverket man bor och hur gamla ledningarna är bidrar till vilken kvalité vattnet har när det väl kommer fram till kranen?

Finns UV-renare för hushåll
Det finns dock en enkel lösning på det problemet. Många hushåll redan installerat ett litet effektivt vattenreningssystem med UV-ljus för hemmabruk . Detta är i dagsläget det bästa sättet att försäkra sig om ett hälsosamt och friskt dricksvatten hemma i köket. Då behöver man inte koka vattnet för att kunna dricka det.
Vattenreningssystemet som inte finns att köpa ute i handeln, går däremot att beställa direkt från tillverkaren via återförsäljare. Att köpa och bära hem dyrt flaskvatten är kortsiktigt bra för att slippa bli sjuk, men är varken ekonomiskt försvarbart eller en långsiktig lösning på vattenproblemet.

Ewa Alpmark
0737-75 30 91