- Det här är en vinn-vinn-situation för alla parter, säger Lars Skytt, kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby.

Fusionen innebär att framgångsrika och växande Bionär nu får en ny ägarbild. Gävle Energi kommer att vara ägare till 59 procent av aktierna, Ockelbo kommun 24 procent och Älvkarleby kommun 17 procent. Tidigare ägdes bolaget av Gävle Energi och Ockelbo kommun (55 respektive 45 procent)

- Bionärs småskaliga och miljöriktiga värme är ett framgångskoncept. Vi fortsätter med småskaligheten men får nu en större hemmamarknad. Vi behåller närheten till våra kunder, säger Gävle Energi-koncernens vd Per Laurell.

De drygt 200 fjärrvärmekunderna i Skutskär och Älvkarleby kommer inte att märka av någon omedelbar förändring. De tre anställda på Älvkarleby Fjärrvärme erbjuds tjänster på Gävle Energi.

-Bionär finns efter fusionen i de tre länen Gävleborg, Dalarna och Uppland. Fusionen förstärker våra energierbjudande, säger Conny Malmkvist, VD Bionär Närvärme AB.

- Bionär är välskött och omtyckt i Ockelbo, det här visar att vi har satsat på ett bra koncept som nu sprider sig. Tillsammans blir vi ännu starkare i regionen, säger Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson.

Fusionen, som har förhandlats fram under de senaste veckorna och beräknas vara genomförd i vår, förutsätter ett godkännande av kommunfullmäktige i de tre kommunerna.