– Det här kommer framför allt att leda till snabbare service för våra gäster, säger marknadschef Maria Östlund. Att ta bort kortbetalningen är något som barer i de flesta storstäder redan gjort med ett positivt resultat.

Den 1 januari 2011 bestämde den Europeiska centralbanken att kortbetalningar ska följa Visa och Mastercards riktlinjer för EMV. Med den nya terminalerna ökade inte bara säkerheten utan även hanteringstiden. Längre hanteringstid vid kortköp i barer har lett till långa onödiga väntetider för såväl gäster som personal och har växt till ett irritationsmoment.

Vid test skiljde det så mycket som en halv minut mellan köp med kontanter som ett köp med kort. Då får man dessutom tänka på att i en mörk miljö med trängsel och alkoholpåverkade människor sker oftast inte kortköpen lika smidigt alla gånger.

– Självklart kommer vi fortfarande erbjuda kortbetalning för våra lunch- och middagsgäster trots att kortterminalerna tas bort från barerna, försäkrar VD Karin Formgren. För middagsgästerna finns det en mobil betalterminal så de kan betala med sin kod direkt vid bordet.

Den nya uttagsautomaten från Autocash kommer att finnas på Heartbreaks nedervåning i lobbyn vid garderoben och vara redo att börja användas nu till fredag.