Ungdomarna förlorare på regeringens förslag
10/11, 2014 kl. 11:00Ny regering nya tider. Förslagen att höja arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år och att göra gymnasiet obligatoriskt gör mig fundersam.
Det är de som blir de stora förlorarna. Ungdomar som kanske missar jobbtillfällen för att företag inte har de ekonomiska förutsättningarna att anställa oerfarna medarbetare. Ungdomar som tvingas in i gymnasiet fast de hellre skulle vilja jobba eller gå som lärlingar.
Idag går majoriteten av högstadieeleverna vidare till gymnasiet och den lilla grupp som inte gör det tror jag inte man når via tvång. Jag tror inte heller på att alla måste gå den akademiska vägen utan att det måste finnas andra vägar till jobb.
När man nu planerar att höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar undrar jag hur de tänkt. Det blir i runda slängar 40 000 kr mer om året för en arbetsgivare för varje ungdom/lärling man har anställd. Pengar som regeringen tänkt använda till traineejobb inom vården. Visst behövs ungdomarna i vården men de behövs i många fler branscher också.
Jag driver ett murar- och byggföretag. Vi har både färdigutbildade, lärlingar under utbildning och de som jobbat sig fram i livet till riktigt duktiga murare och hantverkare. Den mixen tror jag på, man måste kunna gå olika vägar.
Varje år tar vårt företag emot tre, fyra lärlingar när de slutar i trean på gymnasiets byggprogram. Dessa killar (tyvärr bara killar) har redan hunnit praktiserat hos oss under sin utbildning och vi har haft ”äran” att få börja forma dem till den sortens medarbetare som vi behöver. De arbetar hos oss i cirka tre år och får sin timlön genom ett så kallat procentsystem. Ju fler timmar de arbetar hos oss desto högre timlön får de till dess de är färdigutbildade då de går över till samma lönesystem som övriga anställda.
Om företaget nu skall tvingas betala lika höga arbetsgivaravgifter för lärlingar som för fullt betalda medarbetare, så kommer vi inte att klara av det. Det skulle innebära att vi som arbetsgivare kommer att få betala en stor bit av ungdomarnas utbildning.
Vi kommer absolut att dra ner på antalet anställda lärlingar från bygglinjen. Och jag kan ju fundera kring vad ”murargrabbarna” kommer att säga när man efter 3 års studerande på Byggprogrammet inte får en lärlingsplats på grund av att inga byggare har råd att anställa dem. Jag undrar hur poppis det blir om de blir skickade till vården för en traineeplats istället.
Jag anser att det är största vikt att politiker, näringsliv och skola har ett tätt samarbete så att alla instanser inser vad det innebär om ungdomarna placeras på arbetsplatser som de INTE vill vara på.
Birgit Elonen, MURTEK Sverige AB
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 3307
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.