Träningsplanering för barn och ungdomar
5/5, 2010 kl. 23:47Att träningsplanera för hela säsongen, en vanlig träningsvecka och ett enskilt träningspass kan vara avgörande för den som vill nå framgång med sin träning.
Snabb kan man inte vara i så många sekunder säger Niclas Carlson som föreläser om Träningsplanering för ungdomsledare.
Det handlar om några sekunders arbete med efterföljande vila. Håll gärna ner på tempot i träningen och gör intensiteten så hög och intensiv
som möjligt i några sekunder. Vila sedan 6-10 gånger arbetstiden och upprepa arbetet igen. Det är vilan som tar tid när snabbhet tränas.
Det är flera idrotter som representeras av ett femtontal tränare. Innebandy, längdskidor, friidrott och gymnastik. Vi lär oss planera för träning och lägga upp passen så att hjärna och nervsystem, muskler, hjärta och lungor i tur och ordning får anpassad träningsdos.
Barn är inte speciellt bra på att hantera mjölksyra ändå är det där vi hamnar enligt Niclas. Det är så lätt att vilja lite för mycket lite för länge och vips så är vi i det vi kallar "mjölksyraträsket". Lite för lång arbetstid och lite för kort vila blir till mjölksyra, barnen blir trötta på bekostnad av teknik, styrka och snabbhet. Det är inte styrka att hoppa sej trött på träning. Bättre att hoppa ett eller några hopp istället. Kraft eller power handlar om lite längre arbetstider och deltagarna får själva hjälpa till att planera sina egna och andras idrotter.
Syre och konditionsövningar diskuteras utifrån att barn inte tillgodogör sej den typiska konditionsträningen på samma sätt som vuxna. Det är lätt att komma på sej själv med att springa lite för mycket och kanske för länge när den typen av träning inte verkar på önskvärt sätt, Det räcker långt att bara spela på i match och tävlingslika tempon. Efter det kan det vara dags att stoppa in syret i kroppen som Niclas Carlson uttrycker det. Där det joggas ner runt planen eller löptränas efter avslutad träning går det att ersätta det med exempelvis bål- och stabilitetsövningar. Tänker man bara till så är träningsplanering ganska logiskt, ändå är det många som inte tänker utan bara tränar på.
Avslutningsvis så handlar föreläsningen om att våga ta bort träningspass under träningsläger eller turnering för att återhämta sej. Flera deltagare upplever på samma sätt att barn och ungdomar har en idrott två att ta hänsyn till och krockar mellan två sporter. Här handlar det om att hålla koll på intensitet, hur mycket man tar i och volym, hur länge man tränar samt frekvens, hur ofta och Niclas sammanfattar med hjälp av boken Formtoppning hur intensiteten ska hållas hög och att både volym och frekvens hos mellantränade kan reduceras till mellan 40-60 procent för att bibehålla eller kunna öka sin förmåga till prestation.
Hemligheten är att bibehålla hög intensitet. På så vis går det att träningsplanera för den som är inblandad i många idrotter i flera föreningar. Det kan kännas ganska skönt att veta att det inte är hur mycket eller hur ofta som avgör utan att det handlar om vad man gör och när man gör det på året, i veckan och under träningspasset.
Föreläsningen arrangerades av SISU och hölls på Scandic Hotell Väst i Gävle.
All Sport och Idrott
http://www.sportidrott.se
Publicerad via All Sport och Idrott i samarbete med SvenskPress.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 4257
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.