Batteriföretagets namn är Beijing National Battery Technology och ägs till 75 procent av State Power Group och till 25 procent av företagets ledning.
Batterierna bygger på japansk teknik och är av typen litiumjärnfosfat, LiFePO4. Energidensiteten är hög, 146 Wh/kg, vilket är högre än vad som erbjuds på marknaden idag.
Antalet anställda är idag 75 personer och antalet ökar i takt med produktionen. 30 personer kommer att arbeta med forskning och utveckling av batteriteknik.
Leveranser av batterier till kinesiska el-stadsbussar pågår. Fabriken är tänkt att bli huvudleverantör av batterier till Saabs elbilar, vars första modellansering planeras till våren 2014.
Kai Johan Jiang, ägare av National Modern Energy Holdings som äger Saab-biltillverkaren Nevs: – Detta är ett viktigt steg för Nevs. Vi har byggt en state-of-the-art-anläggning från första spadtag till produktionsstart på sju månader. Den är Kinas modernaste och vi producerar batterier som är i absolut världsklass. Tillverkningskapaciteten i anläggningen är skalbar och kan enkelt utvecklas. Jag ser framför mig att vi kommer att bygga fler anläggningar för att tillgodose marknadens och Nevs behov av batterier till elfordon. Batterifabriken är ett resultat av det kinesisk-japanska samarbete som också är grundläggande för teknikutvecklingen för Saab-elbilarna. Redan idag har våra batterier en kapacitet med mycket konkurrenskraftiga värden, och ännu återstår cirka ett och ett halvt år innan den första Saab-elbilen ska lanseras.