Låt mig förklara, allt som jag hittat en stark mening med är helt upp och ner och bak och fram. Men för en sexåring är det förmodligen väldigt enkelt. En sexåring lyssnar till ord, skapar en bild och handlar där efter. Själv är jag 30 och analyserar meningen bakom orden så hårt att jag ofta glömmer vad de betyder.

Nu vill jag att du tillsammans med mig backar bandet och blir sex år igen, vi lever i enkelhetens tid och lyssnar bara exakt till det som sägs. Tänk Efter Före.

I mitt försök att tänka som en sexåring tar jag proffs hjälp av sonen Jonathan som råkar vara just sex år. Han har nämligen gett mig svaret som fått min målsättningsplan logisk och irriterande enkel att förstå.

Jag vet att jag är tjatig nu, men nyckeln är att Tänka på det jag vill ha Efter, Före innan jag ens börjar med min plan.

Frågar jag mina, eller andras barn vad de vill ha så kan jag inte minas att jag någonsin fått ett svar så som.. ”jag vill ha en utbildning för att få ett jobb för att få en lön så jag kan köpa det jag vill ha”. Nej, dom säger ”jag vill ha en cykel”. Därefter har de skapat en plan och söker möjligheter för att få det de önskar, tex städa morfars garage på söndagar.

Enkelt? Ja, men kan livet vara så enkelt? Måste vi inte komplicera det hela lite gran?

Nej, jag tror inte det. Jag vet att Jonathan fick sin cykel innan jag fick min Samsung mobil, så något gjorde han rätt. Inte kan jag hävd att han som sexåring hade bättre förutsättningar för att skaffa sig det han önskade än jag som vuxen heltidsarbetande.

Skillnaden mellan mig och min son var att han visste att han skulle ha en cykel och skapade en väg som ledde honom dit. Jag visste att när jag gjort ett bra jobb skulle jag belöna mig. Så jag jobbade på som vanligt medan han målmedvetet planerade sin tid för att hitta nya sätt att snabbare nå fram till sitt mål.

Men jag kan väll inte bara bestämma mig för något jag vill ha när jag inte vet hur framtiden ser ut?

Eller kan jag skapa framtiden så att den leder mig till mitt mål?

Men tänk om pannan rasar, fönstret kraschar eller bilen pajjar...

Vad gör det? Kanske du får vänta lite längre än du först tänkt tills du når ditt mål. Jag skulle ändå vilja påstå att tiden för att uppnå ett konkret mål, trotts oförväntade händelser, understiger tiden det skulle tagit dig att nå ditt mål utan att Tänka Efter vad du vill ha Före.

Om det inte är så att du är rädd för att misslyckas?

Det finns ett krypande otäckt monsterliknande väsen som kallas "rädslan för att misslyckas". Han slingrar sig upp längst min ryggraden ibland och viskar i mitt öra ”tänk om du inte lyckas nå ditt mål? Vågar du uttala en önskan och riskera att aldrig nå fram?” Med något lenare röst fortsätter monstret sedan att förklara fördelarna med att aldrig precisera mitt mål, hålla det svävande, slippa vara konkret. Det skyddar dig mot eventuella misslyckanden säger han.

Så istället för att säga att jag vill ha en resa till Las Vegas i oktober, säger jag till mig själv att det vore skönt att komma bort några dagar i höst.. Att jag seden efter en två dagars hotell vistelse i Stockholm klagar på att jag aldrig har möjligheten att unna mig något riktigt äventyr är en helt annan historia..

Detta kallas trygghetsmål, något de allra flesta av oss utövar för att slipp ta ansvar för våra drömmar och mål, slippa ta steget ur vår ”trygghets zon”. Kom dock ihåg att det är innanför denna zon du har skapat allt det du idag har i ditt liv. Är du nöjd med det ska du givetvis stanna där du är och njuta av tillvaron och känslan av att ha allt du önskar dig.

Men drömmer du liksom jag om något mer? En förändring, en upplevelse eller kanske bara för tillfället en ny värsting Samsung mobil.

Kanske du som jag enbart nöjt dig, eller jag menar valt, förra säsongens mobil för att ”utvecklingen går så snabbt så varför skulle jag slänga pengar på...”

För att jag vill och för att jag förtjänar det! Och då får jag ta steget utanför trygghets zonen och ta de risker, men framför allt, välkomna alla de möjligheter detta innebär!

Och för Er som undrar så kommer min Samsung Galaxy S2 på posten vilken dag som helst! :)