– Vi är jätteglada att isen äntligen är på plats, säger Fredrik Fahlstedt, klubbchef och eldsjäl i Team Gävle. Det är SISU Idrottsutbildarna som har gjort detta möjligt och Gävle Kommun upplåter Nynäshallen under sommarmånaderna. Det har tagit ett år från det att jag först kom i kontakt med Stig Salming och Hans Johansson som hämtat plastiskonceptet från USA, berättar han. Under den senaste veckan har Fredrik tillsammans med Team Gävles spelare hjälpts åt att lägga isen och även testat den.

Isen täcker ungefär lite mindre än en zon av hockeyrinken.
– Det kan låta som en rätt liten plätt men faktum är att det just nu är Europas största syntetis. Kostnaden att lägga en hel is ligger kring 2,5 miljoner kronor vilket gör att det inte finns så många föreningar som har möjlighet till det. Vår idé är att under en fyraårsperiod successivt öka kvadratmetrarna till en fullstor rink. Att driva en riktig is kostar ca 2,5 miljoner kronor per säsong så skulle kommunen få för sig att satsa på den syntetiska isen så har man en kickback redan efter första året. Livslängden på isen är mellan åtta och tio år. Efter fem år vänder man på isen och börjar om, berättar Fredrik entusiastiskt.

Bakgrunden till detta och även anledningen till att SISU Idrottsutbildarna beviljade anläggningsstödet på 214000 kr är att det i distriktet finns ett stort antal skridskoburna utövare inom bandy, ishockey och konståkning. Projektet ger utövarna chansen att utveckla sina färdigheter och avsevärt öka chanserna till individuell utveckling. Det finns utövare inom alla åldrar och båda könen så det uppfyller också jämställd- och jämlikhetsperspektivet.

– Vi tycker definitivt att detta verkar intressant och tidens melodi, säger Ann-Gerd Bergdahl, en av personerna från SISUs anläggningsstödsgrupp som alltså beviljat det ekonomiska stöd som gjort syntetisen möjlig. Vi vill självklart vara med och bidra till utvecklingen genom att intresserade och satsande ungdomar får möjlighet att hålla skridskoåkningen vid liv även under sommaren, säger hon.

Den 17 juni blir det stor invigning på Nynäshallen. Dagen till ära arrangeras en minicup med bland annat ett kändislag bestående för närvarande av bland annat Börje Salming, Ove Molin, Anton Rödin, Jakob Silverberg, Åke Liljebjörn och Anders Linbäck. Fler är på gång. Det blir också andra aktiviteter i och runt hallen som tex tröjauktion, lotterier, speed shooting, förtäring, produktdemo med mera.

För mer information kontakta Fredrik Fahlstedt
Tel: 0708-184741, e-post: fredrik.fahlstedt@home.se

_____________

Fakta om Viking Ice by Salming:

Gestrike Ice AB (Stig och Börje Salming) och Gävle Evenemangspark AB (Hans Johansson) äger tillsammans Viking Ice. De har alla tre varit i USA och testat plastisen. Det finns flera olika slag av syntetisk is, men den produkt som Gestrike Ice har fått agenturen för har tillverkats i mer än 20 år i USA.

Viking Ice är uppfinningen som ersätter naturlig is. Konstisen tillverkas och monteras i plattor, gjorda av ett syntetmaterial med en kärna av trä som är noggrant framtaget och utprovat av personer med stor erfarenhet från sport- och aktivitetsanläggningar. Plattorna är mycket enkla att montera och kan brukas på båda sidor. Som ett exempel kan nämnas att 2 personer kan sätta samman en 100 m2 bana på cirka 2-3 timmar. Allt som behövs är ett jämnt underlag och en hammare.

I jämförelse med andra syntetisar ger Viking Ice en verkligare skridskoupplevelse. Syntetisen har egenskaper som är väldigt lika riktig is och är därför ett perfekt komplement till "vanlig" is. För hockeyspelare innebär Viking Ice möjligheter att bygga fysisk kondition, träna puck kontroll och teknisk skridskoåkning.

Konståkning kräver hängivenhet till grunderna och tid på isen för att utveckla poser och teknik. I regel råder brist på istider och möjlihet till träning inomhus.

Hemligheten med Viking Ice är kärnan av trä som gör att "isen" ligger stabilt men samtidigt känns levande och sviktande att åka på.

• Kräver ingen kylning eller spolning.
• Ute eller inne, året runt. Oberoende av säsong och väder.
• Du åker som på vanlig is och pucken glider lika fort.
• Inga driftkostnader och är alltid redo att användas.
• Överkomlig prisbild
• Extremt hållbar
• Enkel att installera
• Överlägsen teknik
• Originalet av syntetisk is

Läs mer på http://www.vikingice.se eller http://www.vikingice.com