Delar av EUs stöd till jordbruket fastställs i euro men betalas ut i svenska kronor. Givet den senaste tidens svaga krona har många lantbrukare valt att utnyttja bankens erbjudande att valutasäkra stödet genom terminer.

Hela 2 500 lantbrukskunder inom Swedbank och Sparbankerna har tagit möjligheten att kurssäkra sitt EU-stöd på ca 92 miljoner euro genom valutaterminer. Terminerna, som förfaller den 2 oktober, har gett gott resultat. Idag meddelade EU att den fasta växlingskursen för EU-stödet blev SEK 10,23. Det innebär att Swedbanks lantbrukskunder har tjänat ca 57 miljoner kronor.

– Intresset bland lantbrukskunderna att valutasäkra sitt EU-stöd genom terminer har varit stort. Det är glädjande att vi kan erbjuda denna tjänst som så påtagligt hjälper våra kunder till att enklare och tryggare kunna planera sin verksamhet och inte vara beroende av kortsiktiga valutasvängningar, säger Per-Ove Bäckström, ansvarig för Swedbank i Gävleborg .

Swedbank, tillsammans sparbankerna, är marknadsledande i Sverige när det gäller banktjänster till skog- och lantbrukare.