Det som är mest svajigt är att lagt kort inte ligger. Det kommer regelbundet nya besked och nya politiska överenskommelser som ändrar förutsättningarna för företagen. Det blir svårt för de lokala företagen att staka ut en långsiktighet i sina affärer och verksamhet när politiken ändrar sig.

I en ny politisk överenskommelse utvidgas sänkningen av RUT-avdraget till att omfatta även trädgårdstjänster, it- och flytthjälp. ROT-avdraget som inte skulle röras sänks från 50 000 till 25 000 kronor vid årsskiftet. Många företagare har varnat för att vita jobb kommer att återgå till svarta. Skatter på bensin och diesel har höjts, det påverkar företagen negativt, inte minst i glesare regioner som vårt. Även transportsektorn påverkas starkt, rörligheten minskar på arbetsmarknaden och därmed slår skattehöjningarna även mot jobben.

Regeringens skattehöjningar kommer att minska möjligheten att anställa fler medarbetare. Det anger tre av fyra företag i en undersökning som under hösten genomförts bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag.

Men det räcker inte med fördubblad arbetsgivaravgift för unga, höjd bensin och dieselskatt, sänkning av ROT och RUT samt höjd marginalskatt. Skatt på el från kärnkraft ska också höjas. Det kommer att leda till högre elpriser och minskad lönsamhet både hos företagen och de som driver kärnkraftverken. Minskar kärnkraftens lönsamhet minskar ägarnas intresse av att driva anläggningarna vidare. Stängs anläggningarna i förtid minskar tillgången till el och priserna stiger ännu mer. För flera av Svenskt Näringslivs medlemsföretag är kostnaderna för el stora och direkt kopplade till resultat.

Nu är det vinter och de politiska vindarna blåser kalla. Det är hög tid för politikerna att förstå vilka stora konsekvenser skattehöjningarna får för våra företag. De som skapar jobben och bidrar till välfärden.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv