Hur mycket folk kom till värderingen i Gävle?
- Vi gjorde ca 100 värderingar mellan kl 13-17.30, berättar Olle Kihlberg. Det var cirka 1 timmes väntetid när det var som värst!
Vilket var det högsta beloppen som ni betalde ut?
- Det var några av kunderna som gjorde affärer för över 10000 kronor
Vilken pryl hade den som blev mest överraskad?
- Mest överraskande var den stora uppslutningen som berodde på att många ville sälja sina gamla silvermynt eftersom de fick 10 gånger åsatt värde. Tråkigast var när en kund hade putsat några fina mynt med stålull i missriktad välvilja och därigenom var de förstörda för en samlare.
Alla som hade tid att vänta togs omhand, men det var ett 30-tal som inte hade tid att vänta.
- De får en ny chans den 19 april. Men vi kommer att byta till hotell Scandic CH på Nygatan för att få mer svängrum, säger Olle. Det var tre värderare på plats, och det brukar räcka men efter att Gästrikland visat sig ha mycket att erbjuda får vi nog utöka personalen till nästa gång.
Har du något tips på vilka prylar man skall ta med sig?
- Allt som står i annonsen och en del som inte står, till exempel gamla kopparmynt som vi köper för 15 kronor per kilo, säger Olle.
Vilken typ av saker är det inte någon idé att ta med sig?
- Nysilver som benämns och märkt NS, alpacka, EP (electroplated) eller med två torn, som är det danskt nysilver, säger Olle.
Silver skall vara stämplat med tre kungakronor om det är svenskt, en kungakrona om det är finskt, 830 om det är norskt eller tre torn om det är danskt silver. Sterling betyder att det är silver av extra hög halt och då blir det extra bra betalt.
Nysilver är egentligen ett missriktat namn eftersom det egentligen handlar om mässingsföremål med ett mycket tunt skikt av silver på ytan. Det avslöjar sig när föremålen blir slitna och den underliggande metallen kommer fram.
Något generellt tips till den som funderar på att sälja något?
- Ha med dig ditt bankkontonummer inklusive clearingnummer om du skall göra en större försäljning eftersom vi av säkerhetsskäl begränsar kontantutbetalningarna, berättar Olle Kihlberg.
Det gäller också att vara uppmärksam, Olle Kihlberg vet att det finns mindre seriösa företag i branschen.
- När vi var i Norrtälje för 14 dagar sålde en man två ringar om 5 gram för 750 kronor, säger Olle Kihlberg. Dagen innan hade han varit hos en annan firma som försökt övertyga säljaren om att samma ringar endast vägde 2 gram - vilket också deras våg visade....
Kvaliteten på föremålen är viktigare än åldern, ett slitet mynt från 1600-talet har sällan något större värde medan ett ocirkulerat mynt från slutet av 1800-talet kan vara värt 1000-tals kronor!
Avslutningsvis, har alla gamla mynt ett värde?
- Även om 99% av alla mynt går till skrot så finns det ett och annat guldkorn som vi kan hjälpa till att hitta för den som inte känner till hur man värderar gamla mynt, avslutar Olle Kihlberg.
Som sagt, det kan vara idé att leta fram gamla mynt och andra klenoder och bege sig till Scandic CH den 19 april. Men låt för guds skull bli att putsa upp föremålen!