Kommunerna är de stora vinnarna på RUT-avdraget eftersom utbetalning av bidrag bytts mot inbetalning av kommunalskatt. Självkänslan för dem som arbetar med service i hemmen ökar om man slipper att smyga med att man jobbar svart. Vinnarna är många. Förlorarna blir därför många om RUT-avdraget försvinner.
Jens Pedersen och Lisa Vanler på Maid Hemservice etablerade företaget i Gävle förra året. I Luleå är man redan marknadsledande inom hushållsnära tjänster.
Men vad händer om RUT-avdraget försvinner?
- Nästan 90 procent av vår omsättningen är RUT-jobb så det skulle kunna bli förödande om RUT-avdraget tas bort, säger Jens Pedersen. Och det är många företag i branschen som är i samma situation.
Anna-Karin Norberg startade Putsakuten i år och jobbar främst med fönsterputsning men erbjuder också städning. Bland kunderna finns både privatpersoner och företag.
- Cirka 70 av mina kunder använder RUT-avdraget, säger Anna-Karin Norberg. Om RUT-avdraget försvinner så blir det en väldigt osäker framtid för mig.
Så många som 9 av 10 privatkunder anlitar för första gången en firma för hushållsnära tjänster, tror Anna-Karin
- Privatkunderna finns i olika skeden i livet, från barnfamiljer till pensionärer. Barnfamiljerna köper sig kvalitetstid med barnen och pensionärerna slipper tunga sysslor i hemmet, säger Anna-Karin. Servicen från hemtjänsten täcker ibland inte till hela behovet och då väljer man att köpa tjänsterna från mig i stället.
Både Anna-Karin och Jens ser att de rödgrönas utspel om att ta bort RUT-avdraget har gjort att många, som tidigare inte förstått att de varit berättigade, nu vet om att de kan få RUT-avdrag!