Stabil och instabil styrketräning
28/5, 2011 kl. 13:17
Att använda sej av instabila underlag har ingått i den träning som på senare tid har beskrivits som funktionell träning för styrka och rörlighet.
För att undersöka om det är någon skillnad på att träna med stabilt underlag under fötterna och att träna med boll, mjuka dynor, vippbrädor eller slyngor testades två blandade nybörjargrupper under 7 veckor. Grupp nummer ett tränade vanlig styrketräning två gånger i veckan och den andra gruppen tränade styrketräning på instabilt underlag. Före och efter träningens satte igång testades båda grupperna för benstyrka, statisk och dynamisk balans, uppsittningar, stående längdhopp, enbenshopp, en enkel kondrill och ett sprinttest. Efter 7 veckor hade båda grupperna ökat sin fysiska förmåga på ett liknade sätt oavsett underlag, ålder eller kön. Gruppen som tränat styrketräning på instabil underlag uppvisade ett något bättre resultat i antalet gjorda uppsittningar och enbenshopp. Det samlade resultatet visar att det i en nybörjargrupp inte spelar någon roll om man väljer att träna vanlig styrketräning eller träning på instabilt underlag och att dom båda metoderna både kan och ska ingå i ett styrkeprogram avsett för nybörjare.
National Strength and Conditioning Association
Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2011
Gillla oss på Facebook
http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/108880909154383
doi: 10.1519/JSC.0b013e3181bf0328
Publicerad via All Sport och Idrott i samarbete med SvenskPress.
Från Gävle, Gästrikland
Medlem sedan 2009-05-08
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer
Ladda ned
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 1578
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.