Idag är SOS Alarms verksamhet fördelad på 18 SOS-centraler runt om i landet. Under 2012 har SOS Alarm gjort en omfattande översyn av verksamheten med målsättningen att bli mindre sårbara vid omfattande samhällskriser, höja kvaliteten mot hjälpsökande och kunna möta olika kunders specifika krav på kompetens- och teknikutveckling.
Resultatet av denna översyn är att SOS Alarm nu beslutat att kraftsamla verksamheten till högkvalitativa centraler där specialistkompetens samlas på ett koncentrerat antal enheter. Genom ökad samverkan mellan centralerna kan en effektiv och jämn tjänst säkerställas över hela landet. Det betyder att tack vare den alltmer utvecklade tekniken är alla centraler rustade att hantera 112-samtal från hela landet, oavsett geografisk position.
Konsekvensen av denna fokusering blir att SOS-centralerna i Skellefteå, Gävle och Eskilstuna kommer att avvecklas vid halvårsskiftet 2013. För allmänheten och de hjälpsökande innebär detta ingen praktisk skillnad, alla kan känna sig trygga med att få hjälp i en nödsituation, precis som tidigare.