Smart mat bra för hjärnan
7/1, 2012 kl. 09:50
Hjärnans belöningssystem spelar en stor roll i vad vi äter, hur vi äter och när vi gör det.
Vitt mjöl och socker triggar hjärnans signalsystem och skapar bara en tillfällig hormonell belöning som gör att vi gärna äter igen och igen. Det vetenskapliga stödet är starkare idag för att det är snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker som är boven till vällevnadssjukdommar och inte fett. Efter en lång tid av kollektiv fettfobi är det nu fettet som står för den nyttiga energin i en måltid. Fettet i maten lurar inte hjärnans signalsystem på samma sätt och håller blodsockret i schack. Det handlar därför om att förbereda och laga mat på bra födoämnen som frukt och grönt, tilsammans med nötter, frön och mjölkprodukter med bra råvaror som fisk kött och fågel och servera med sås eller olja till maten.
Läs Hjärnkoll på maten av hjärnforskaren Martin Ingvar och Gunilla Eldh
Niclas Carlson
leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige
Publicerad via Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med i samarbete med SvenskPress.
Från Gävle, Gästrikland
Medlem sedan 2009-05-08
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer
Ladda ned
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 1090
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.