Lite kort sammanfattat är Slow Food en filosofi som går ut på att maten ska vara god, den ska vara ren från onödiga tillsatser och den ska så långt möjligt vara närodlad.
– Produktionsförhållandena ska också vara rättvisa, poängterade Anita Hörnstein när hon hälsade över 70 intresserade personer välkomna till första mötet på Gavle Central Konferens i slutet av mars.

Började i Italien
Rörelsen startade i Italien 1989 och har sedan dess fått många lokala avdelningar i flera länder.
I Sverige finns ett tiotal avdelningar. Sedan i januari alltså även i Gävle med en liten interimsstyrelse där Anita Hörnstein är ordförande.

– Vi ska vara en mötesplats mellan restauranger och lokala livsmedelsproducenter. Lokala kockar ska kunna tala direkt med lokala odlare och uppfödare – på det viset ökar förståelsen för varandras tankar och villkor, menar Anita Hörstein.

Hon tycker att vi konsumenter borde tänka ännu mer på kvalitet när vi handlar vår mat.
– Tyvärr har vi ofta fel fokus, vi jämför priser istället för kvalitet på råvaran.

Ta tillvara på lokala recept
En annan idé med Slow Food-rörelsen är att ta tillvara på regionala recept och tillagningsmetoder i en så kallad ark.
I den svenska arken finns hittills exempelvis kalvdans, upplandskubb och källarlagrad getost.
– Kanske kan bönaböckling bli Gästriklands första bidrag till arken, gissar Hörnstein

Bland åhörarna på Gavle Central Konferens i mars fanns såväl matintresserade privatpersoner som kockar, uppfödare, jordbrukare, återförsäljare och lärare från livsmedelsprogram.

Text & foto: GävleVeckan