Förhoppningsvis lyser solen när majkasarna tänts runt om i landskapet den sista april. The same procedure as last year? brukar betjänten fråga grevinnan i en känd sketch och det samma gäller valborgsmässofirandet runt om i Gästrikland.
I Gävle blir det traditionsenlig vårsång och tal till våren på Rådhustrappan. Själva firandet inleds när Bomhus manskör och Manskören Forum tillsammans med Flygvapnets och Hemvärnets musikkår tågar till Rådhuset.
Även i Hemlingby firas våren in, där blir det fackeltåg från Spårcentralen och sedan körsång. För de som vill lyssna till körsång inomhus sjunger Gävle drängar in våren på Konserthuset.
I Sandviken är det som vanligt Valborgsmässofirande på Högbo bruk. Där blir det både fyrverkerier, talare och kör.
I Ockelbo firar man Valborg bland annat på Wij trädgårdar, där man samlas på Herrgårdsplanen och Ockelbo manskör sjunger in våren. Mer om våren på Wij trädgårdar blir det redan två dagar senare, den andra maj, då det arrangeras ”klämfredag” på torget i Ockelbo. Då ger man prov på kommande säsong i trädgårdarna.
Även på Gysinge Bruk blir det traditionellt valborgsmässofirande med vårtal, kase och fyrverkerier.
När våren väl sjungits in stundar högtider av ett helt annat slag, nämligen bröllop. Pingsten är ju som bekant hänryckningens tid. Det är den tid då allra flest gifter sig i Sverige.
Är man inte ute i god tid kan det vara svårt att få sin favoritkyrka eftersom den med stor sannolikhet är uppbokad under pingsten. Men hela våren fram till midsommarafton brukar vara populära bröllopstider.
Bröllopet är en av livets största fester och inget kan lysa upp vardagen som just en bröllopsinbjudan.
Om det nu är så att man varken ska gifta sig eller har fått någon inbjudan till ett bröllop i sommar så är det ingen anledning att deppa. Det finns det en rad andra festliga evenemang att sysselsätta sig med i Gästrikland under våren och sommaren.
Till konserthuset i Gävle till exempel kommer onsdagen den 7 maj den turnerande farsen Hotelliggaren. Det är en klassik komedi som senaste sattes upp på Chinateatern i Stockholm.
Några veckor senare, närmare bestämt den 29 maj, gästas konserthuset av Sofia Karlsson som fick sitt genombrott med Dan Andersson-inspelningar på skivan Svarta ballader.
Den 23 juni är det sedan Sandvikens tur att vara värd för ett stort evenemang. Då är det dags för jazzfestivalen Bangen. I år arrangeras dessutom en barn- och familjemusikalfestival samtidigt.
I år satsar man extra mycket och en rad kända artister kommer att uppträda under festivaldagarna.
Eller vad sägs som de melodifestivalkända tvillingarna Rongedahls och deras band, Viktoria Tolstoy Group, Kalle Moreus och Bengan Jansson för att nu bara nämna några.
Dessutom uppträder barnens stora idol Amy Diamonds liksom Låt och leklaget och Pettson.
Bangen kommer att pågå fram till den 29 juni.
Är det inte konserter man längtar efter utan en upplevelse av liten annan karaktär så finns det en mängd smultronställen att besöka i Gästrikland.
Varför inte en utflykt till Gävlebukten? Både Böna Café och fiskelägret i Bönan väl värt en utflykt.
Engeltofta är ett annan uppskattad pärla. Den gamla grosshandlarvillan som har fått nya ägare har numera både restaurang, festvåning och konferenslokaler. Dessutom finns även pensionat med rum om man vill övernatta.

Det finns också många fina badplaster längs kusten.
Bad finns det också i Furuviksparken som förmodligen är barnens absoluta favoritplats. Den 31 maj öppnar parken, men redan nu har många av de som kommer att bli de nya favoriterna sett dagens ljus. Hittills så har barnkammaren i Furuviksparken utökats med två kamelföl, lemurungar och vittofssilkesapor.
Är man intresserad av järnvägens historia är en tur till Järnvägsmuseet given. Museet har loklekis ända fram till den 30 juni. Det är en mötesplats för alla vardagslediga mellan 0 - 100 år.
Andra evenemang i lanskapet under försommaren är musikuppsättningen Med Evert Taube i våra hjärtan. Det blir spel sång och dans i teaterlokalen i Gammelstilla.
Eller varför inte en tripp till Gysinge marknad som arrangeras den 7-8 juni.
Många evenemang är det med andra ord, så kom nu inte och säga att det inte finns något att göra i Gästrikland under våren och sommaren.

Camilla Lagerqvist