- Nu ska pengarna äntligen rulla in. När vi får råd ska vi alla flytta hyttan upp till järnvägen. Och en ny stad ska vi bygga invid Storsjön. Och bruket ska jag döpa till Grusbukten.
Postbäraren Festing svarar:
- Grusbukten. Nej, patron. Det var fult. Sandviken.
- När blev Festing plötsligt nykter? säger brukspatron. Sandviken. Det låter som en badstrand vid Rivieran eller Medelhavet. Ja, jag ska smaka på det där med Sandviken. Hur som helst så kommer det att bli ett gytter av hus runt det nya järnverket. Vi ska gräva en kanal där borta vid den sumpiga stranden. Skolor och sjukhus ska bli verklighet.
VERKLIGHETSBAKGRUND
Så blev det också i verkligheten. Sandviken grundades som stad och nu finns Herrgårdslif på Högbo Bruk 6-23 juni som publikmagnet vid 15 föreställningar med kända musikalartister från bland annat Chess och Kristina från Duvemåla.
- Men vad hjälper det när jag vill skapa en fin teatertradition, om politikerna vill satsa på annat, som kostar pengar. 2007 flyttade jag från Stjärnsund, där Herrgårdslif sattes upp 1998. Kanske tvingas vi att se oss om igen efter en ny herrgård? Det tar emot för ensemblen, publiken och också jag trivs bra på Högbo Bruk, fortsätter regissören Per-Ola Björklund. Jag tror även att Gästrikarna tycker om Herrgårdslif.
NYPREMIÄR
Helt klart är det dock att det blir en rolig nypremiär på nationaldagen med massor av trevliga människor både i publik och i ensemblen. Koreografen Maggie Eriksson vid Kulturskolan i Gävle, regiassistenten Linda Lundberg och sångpedagogen Anna-Sara Berencreutz gör ett fint jobb, avslutar Per-Ola Björklund.