1. Vad anser du utifrån din yrkesroll att man bör tänka på avseende säkerheten i hemmet?
– Problemet är att många tänker att bränder händer andra, inte mig. Man har dålig koll på brandskyddet i sitt hem.
Att förebygga och ha tänkt tanken vad gör jag om det händer mig? Till och med oktober månad i år så har faktiskt 77 personer avlidit i bränder i Sverige.
 
2. Vad anser du att man bör vidta för åtgärder utifrån detta?
– För att trycka på vikten av fungerande brandvarnare i hemmen så är 1 december från och med 2012 en nordisk temadag för brandvarnaren. Vilket är viktigt att alla kontrollerar sina brandvarnare så det inte är en falsk trygghet man har i sitt hem. Tänk på att sätta brandvarnare även i sovrummen där man ofta har dörren stängd och det tar lång tid innan brandgaserna når en brandvarnare i hallen utanför. Byt ut brandvarnare som är äldre än 10 år och gärna en modell med fast batteri som klarar 10 år.
 
3. Har du något råd och tips att dela med dig av som ökar säkerheten i hemmet?
– Sätt inte igång torktumlare, tvättmaskiner, diskmaskiner och liknande innan ni går och lägger er. Ha timer på julgran och adventsljusstake. Använd inte torrmossa och liknande i samband med ljus. Gå igenom med barnen hemma vad man gör om det skulle uppstå en brand. Kolla hur ni utrymmer från övervåningen om trappan skulle vara rökfylld. Skaffa brandsläckare, brandfilt och räddningsstege som komplement till det viktigaste som är brandvarnare.


Har du som läsare några tips och råd eller nyheter från er verksamhet så publicera dem gärna direkt på http://www.gestrikemagasinet.se
eller på nyhetstjänsten http://www.svenskpress.se