Vad anser du utifrån din yrkesroll att man bör tänka på avseende säkerheten på företag och arbetsplatser?
 – Då IT idag är en oerhörd vital del i alla företag främst om man jämför för några år sedan så har naturligtvis skyddet mot förlust av datainformation blivit otroligt viktigt. Även om man bortser från självklara skydd som antivirus, brandväggar, skydd mot fysisk stöld m.m. som försvar från yttre hot så har i dag dom flesta företag sitt hjärta och hjärna i sina affärssystem, mail, web, telefoni etc. Systemen finns ofta på plats i företagets lokaler och servrar och utgör därmed en oerhörd sårbar del för företagen. Oftast har faktiskt IT beroendet så snabbt vuxit och blivit en allt större nödvändighet för ett företag att man har svårt att se hur katastrofalt en serverkrasch, inbrott, brand kan bli för ett företag. Traditionella skydd som exempelvis bandbackup som flyttas ur lokalerna på kvällarna räcker idag oftast inte till då även kraven på start-uptiden att få igång systemen har höjts.
 
Vad anser du att man bör vidta för åtgärder utifrån detta?
– Fler och fler företag ser nyttan och fördelarna i att flytta sina system till olika moln eller olika online backuper för att få ut sitt data ur lokalerna och att kunna få säkrare och stabilare upptid på sina affärssystem. Exempel är Microsoft 365, Google apps m.m. där man kan få sina system och mail i olika datahallar/servrar i ”molnet”. Fördelen är förstås att dessa moln är byggda för just säkerhet och hög tillgänglighet, nackdelen är att företaget inte vet riktigt var sitt data befinner sig i världen och svårigheten att anpassa sina lokala system till globala moln. Vi på Office IT Partner Gävle erbjuder en hybrid på molnet, dvs. vi skyddar företagets data i ett lokalt moln. Detta innebär fortfarande att vi kan erbjuda hög tillgänglighet och säkerhet samtidigt som vi kan erbjuda lokala anpassningar och att företagets data finns i lokala serverhallar.
 
Har du något råd och tips att dela med dig av som ökar säkerheten på företaget?
– Vi rekommenderar alla företag att göra en IT-säkerhetsanalys antingen själv eller med hjälp av en IT-partner. I en sådan analys kan man oftast i tid få medvetenheten i företagsledning om vilka delar i IT miljön som är vitala och man kan med olika katastrofscenarion ta fram en IT-strategi och plan som hjälper företaget att förbereda sig för eventuella problem i framtiden. Säkerhetsanalysen rekommenderas också att göras med jämna mellanrum för att tidigt hitta svagheter i och med att IT miljön oftast moderniseras i snabb takt.