De flesta inbrott sker inte, som de flesta tror, nattetid eller när man är bortrest, utan under dagtid en vanlig vardag när husets ägare är på jobbet. 80 procent av inbrotten i våra hem är oplanerade som tjuven genomför där och då tillfälle ges. Att ta sig in genom exempelvis en altandörr tar inte mer än mellan en och tre minuter, trots att tjuven endast har små verktyg som lätt kunnat döljas under jackan. Väl inne i huset är han inte kvar mer än fem minuter men hinner under den tiden ändå leta igenom och få med sig stöldbegärligt gods. De saker som stjäls är, förutom rena kontanter, framför allt sådant som lätt går att sälja vidare som smycken, cd- och dvd-spelare, kameror, matsilver, datorer, telefoner, med mera. För att vara bättre skyddad mot dessa snabba inbrott bör man försvåra både inbrottet och utbrottet för tjuven.

- Att man ska ha ett bra lås på ytterdörren tycker de flesta människor är en självklarhet, säger Anders Holmgren på Låstjänst Alarm i Gävle, men den första dörren man ska se över är altandörren. På många hur ligger altandörren på baksidan, lagom insynsskyddat från grannarna och därför också ett bra ställe för tjuven att operera ostört på. De allra flesta altandörrarna idag, även nytillverkade, är alldeles för svagt uppbyggda och det stora flertalet inbrott sker genom en sådan dörr. När tjuven bryter upp dörren mot karmen ger de tre små piggarna, som är den vanligaste låsningen, vika eller också knäcks träet. Om man har gamla dörrar som det är dags att byta ut brukar jag rekommendera att man sätter in en vanlig ytterdörr men med mycket glas, den är betydligt säkrare. Om man istället vill säkra upp sin befintliga altandörr ska man dels montera ett längsgående brytskydd som gör det betydligt svårare för tjuven att bryta sig in, särskilt med små verktyg. Man ska också se till att altandörren har ett handtag som kan låsas med nyckel så att man försvårar för tjuven att lätt ta sig ut med stöldgodset. I samma syfte ska övriga utvägar spärras som exempelvis ytterdörren med ett tillhållarlås som låses med nyckel och fönster som utrustas med fönsterlås. Många tror att det inte är någon idé att ha lås eftersom det ändå bara är för tjuven att krossa rutan för att ta sig in. Men de flesta tjuvar vill inte riskera att bli skadade av glaskross och därmed lämna spår efter sig. Dessutom väcker ljudet av glas som krossas uppmärksamhet och det vill de inte heller ha.

Förutom att försvåra tjuvens in- och utgång i huset finns olika inbrottslarm som har en avskräckande effekt. Utifrån antagandet att det är när tillfället dyker upp som tjuven slår till kan man dra slutsatsen att ett larmat hus är mindre lockande än ett icke larmat.

- Hur larmet ska utformas är till stor del beroende av hur huset ser ut och hur stora värden man har i huset, säger Stefan Lundin på El-Teknik i Gävle. Om man har stora värden i sin bostad kan försäkringsbolagen ställa krav på att en viss typ av larm ska installeras men i normalfallet är ett trådlöst, radiobundet larm en bra lösning. Till sitt larm ska man se till att ha ett åtgärdspaket kopplat, ett larm som bara piper på plats har ingen effekt på tjuven. Om någon bryter sig in ska exempelvis SOS eller väktare få larmet direkt. Allt fler hushåll blir medvetna om fördelarna med ett larm och på senare år har också fler attraktiva lösningar tagits fram just för konsumenterna. Nu kan man till exempel ha vad som kallas hemmatillkoppling så att husets skal är larmat men man kan ändå vistas i huset vilket är bra nattetid. Det finns också lösningar så att man har brandvarnare eller fuktvarnare kopplad till larmet, liksom att man kan koppla till och från olika delar via telefon.

Då du reser bort är grannsamverkan det bästa för att inte tjuven direkt ska kunna se att huset är tomt. Be grannen ställa sin bil på din uppfart, klippa din gräsmatta och hänga tvätt på din torkvinda. Självklart gör du detsamma för honom när han är borta. Hundra procent säker kan man aldrig vara på att klara sig mot inbrott men visst kan man förbättra oddsen genom att försvåra för dem som inte kan skilja på mitt och ditt.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin