Rörelsetest för 10-åringar
2/1, 2011 kl. 15:11Många barn och ungdomar uppnår bara hälften av rörelsepoängen och anses därför sakna allsidig rörelsekompetens, kombinationsmotorik och idrottsspecifik grund som är viktig för lek och idrott.
NyTidstestet utgår från allmän rörelsekompetens som är ett samlingsbegrepp för grundformer, kombinationsmotorik och idrottsspecifik grund. Allsidig rörelsekompetens, ett kroppsligt ABC har betydelse för hur lek och idrott upplevs och uppskattas. NyTidstestets maximala poäng är 60 och vid testomgång 1 var medelvärdet hos pojkar 36 poäng och hos flickorna 37 poäng. Vid 6-års uppföljningen var medelvärdet för pojkarna 42,5 poäng och för flickorna hade poängen ökat till 43,7.
Resultatet innebär att många barn och ungdomar bara uppnår hälften av rörelsepoängen och därför anses sakna allsidig rörelsekompetensens grundform, kombinationsmotorik och idrottsspecifik kapacitet. Dom motoriskt svaga har klarade bara av att genomföra 30-50 procent av testerna på ett tillfredsställande sätt.
Vid uppföljningen 2007 hade 2 av 10 problem att genomföra dom grundrörelser som ingår i testet.
I hälften av fallen fallen förändrades pojkarnas resultat inte nämnvärt mellan 2001 och 2007. Resultatet stöder påståendet om att det är viktigt att utveckla en god motorik som ung och gärna före puberteten. I den undersökta gruppen är det bara ett fåtal som går från god till svag motorik vilket innebär att det går att studera en 10-årings motorik och på saklig grund förutsäga individens motoriska kompetens i 15-års åldern.
Motorikpoängen 2001 var den mest betydande faktorn för resultatförbättringen 2007. Andra faktorer var kroppsvikt, aktivitetsnivå och styrkeindex. Styrkeindex är mått på arm-, ben-, bål- och hoppstyrka. Minst betydelse för resultatförbättring vid 6-årsuppföljningen hade medlemskap i en idrottsförening eller socialekonomiska förutsättningar.
Motorisk svaghet var kopplat till lågt styrkeindex. Den relativa styrkan visar ett linjärt samband med motoriken där varje förbättring i motorikpoängen också följs av ett högre styrkeindex. Därför lönar det sej att förbättra sin motorik i 10-års åldern genom att satsa på kvalitativ rörelseträning för att utveckla kombinationsmotorik, relativ styrka och koordination. Studien trycker särskilt på att utveckling av allmän rörelsekompetens är ett av dom viktigaste målen när det gäller idrott och hälsa.
Källa: Skola, Idrott, Hälsa
Allsidig rörelsekompetens hos barn och ungdomar
Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Fottball 2011
Publicerad via All Sport och Idrott i samarbete med SvenskPress.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 3445
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.